Klasická česká česnečka se sýrem a křupavými krutony

Moje hodnocení
6x

Krémová, nebo z vývaru? Česnečka může mít mnoho podob, ale zkusili jste někdy verzi se zapečeným sýrem na křupavé bagetce? Takové lahůdce odoláte jen stěží! :)

4 porce
60 minut
česká

Suroviny

  • olivový olej (může být i sádlo)
  • cibule 1 ks
  • brambory varný typ A 8 ks
  • česnek 20 stroužků
  • domácí vývar (hovězí nebo kuřecí) 1 l
  • majoránka (sušená majoránka) 2 lžíce
  • majoránka (čerstvá majoránka) 1 hrst
  • vejce (sůl, pepř)
  • tvrdý sýr, např. gouda
  • bageta na krutony 1 ks

Postup přípravy

  1. Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na měsíčky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. V hrnci na oleji nebo na sádle orestujte cibuli dohněda, ale nespalte ji. Dejte si ji stranou.
  3. V tom stejném hrnci, kde byla cibule orestujte brambory tak, aby se zatáhly. Poté přidejte na plátky nakrájený česnek (5 stroužků si nechte na ozdobu) a ještě chvilku restujte.
  4. Zalijte vývarem, přidejte sušenou majoránku, osolte a opepřete, vařte do změknutí brambor, asi 20 minut.
  5. Mezitím si nastrouhejte sýr a nakrájejte bagetu na malé krajíce, pomažte je olejem a dejte do předem rozehřáté trouby na 200 °C péct dozlatova z obou stran.
  6. Nakonec je posypte nastrouhaným sýrem a nechte je ještě zapéct.
  7. Na pánvi na trošce oleje orestujte na plátky nastrouhaný česnek na ozdobu. Na závěr do polévky přidejte čerstvou majoránku a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  8. Servírujte – na dno talíře dejte nastrouhaný sýr, přidejte orestované plátky česneku, zalijte polévkou a nakonec ozdobte sýrovými krutony a čerstvou majoránkou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Slepičárna blog


Přečtěte si také

Recepty