Najděte si recept
Na co máte chuť?

Bramborové škubánky s mákem a švestkami v rumu
Úrodu brambor lidé střežili víc než poklad. Od podzimu do jara zajistily cenné vitaminy, zejména vitamin C, a zabránily tak kurdějím, vypadávání zubů, řídnutí kostí, křivici a především hladu. Škubánky dokazují, jak jsou brambory variabilní. Stačí je uvařit, zalít vodou, nechat zapařit a škrob v nich se promění v přírodní lepidlo, které z hlíz vytvoří kaši konzistenci těsta. Můžete ji rovnou odkrajovat na talíř do tvaru bochánků nebo je nechte mírně zchladnout a opečte je dozlatova na rozehřátém sádle. Jemné bramborové těsto si skvěle rozumí s rozvařenými švestkami v rumu a mletým mákem. Důkaz, že tradiční pokrmy mají i v moderní kuchyni nezastupitelné místo.
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- brambory 800 g
- hrubá mouka 200 g
- sůl 1 špetka
- sušené vypeckované švestky 100 g
- tmavý rum 100 ml
- rozpuštěné máslo k podávání
- mletý mák na posypání
- moučkový cukr
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte doměkka v osolené vodě. Trvá to zhruba 20 minut. Vodu slijte do hrnečku a ponechte v hrnci vodu zhruba do třetiny výšky brambor. Podle potřeby můžete vodu přilít zpět.
- Brambory s horkou vodou posypte moukou, zatřeste s hrncem, aby se brambory obalily moukou, obráceným koncem vařečky do brambor několikrát šťouchněte, až se objeví dno. Hrnec přiklopte a nechte 15 minut pařit.
- Švestky zalijte v rendlíku rumem, přilijte 100 ml vody a 10 minut povařte doměkka.
- Horkou směs brambor s moukou vymíchejte dohladka. Lžící namočenou v rozpuštěném másle odkrajujte škubánky a dávejte je na talíř.
- Škubánky posypte mletým mákem, pocukrujte, přelijte máslem a podávejte s rumovými švestkami.
Velká knedlíková kuchařka
Tradiční a stále oblíbená příloha masa a omáček kraluje české kuchyni i v 21. století posedlém štíhlou linií. Knedlíky tvoří nedílnou součást naší historie, ale nejen naší, jak ukazuje tahle kuchařka. Přináší klasické recepty na knedlíky z celého světa, od Ameriky po Asii, na sladké i slané kousky, přílohové, v hlavní roli i do polévky. Ukazuje, že knedlíky si zaslouží zvláštní pozornost a nemusí být nutně jen nudné a těžké.
Vydává nakladatelství Došel karamel.