Suroviny
- brambory 800 g
- polohrubá mouka (hrubá mouka) 200 g
- sůl 1 špetka
- sušené vypeckované švestky 100 g
- tmavý rum 100 ml
- rozpuštěné máslo k podávání
- mletý mák na posypání
- moučkový cukr
Postup přípravy
- Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte doměkka v osolené vodě. Trvá to zhruba 20 minut. Vodu slijte do hrnečku a ponechte v hrnci vodu zhruba do třetiny výšky brambor. Podle potřeby můžete vodu přilít zpět.
- Brambory s horkou vodou posypte moukou, zatřeste s hrncem, aby se brambory obalily moukou, obráceným koncem vařečky do brambor několikrát šťouchněte, až se objeví dno. Hrnec přiklopte a nechte 15 minut pařit.
- Švestky zalijte v rendlíku rumem, přilijte 100 ml vody a 10 minut povařte doměkka.
- Horkou směs brambor s moukou vymíchejte dohladka. Lžící namočenou v rozpuštěném másle odkrajujte škubánky a dávejte je na talíř.
- Škubánky posypte mletým mákem, pocukrujte, přelijte máslem a podávejte s rumovými švestkami.
Bramborové škubánky s mákem a švestkami v rumu Zdroj: Velká knedlíková kuchařka