Bramborové škubánky s mákem a švestkami v rumu
Zdroj: Velká knedlíková kuchařka
Bramborové škubánky s mákem a švestkami v rumu
Zdroj:
Velká knedlíková kuchařka
Úrodu brambor lidé střežili víc než poklad. Od podzimu do jara zajistily cenné vitaminy, zejména vitamin C, a zabránily tak kurdějím, vypadávání zubů, řídnutí kostí, křivici a především hladu. Škubánky dokazují, jak jsou brambory variabilní. Stačí je uvařit, zalít vodou, nechat zapařit a škrob v nich se promění v přírodní lepidlo, které z hlíz vytvoří kaši konzistenci těsta. Můžete ji rovnou odkrajovat na talíř do tvaru bochánků nebo je nechte mírně zchladnout a opečte je dozlatova na rozehřátém sádle. Jemné bramborové těsto si skvěle rozumí s rozvařenými švestkami v rumu a mletým mákem. Důkaz, že tradiční pokrmy mají i v moderní kuchyni nezastupitelné místo.
Postup přípravy
-
Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte doměkka v osolené vodě. Trvá to zhruba 20 minut. Vodu slijte do hrnečku a ponechte v hrnci vodu zhruba do třetiny výšky brambor. Podle potřeby můžete vodu přilít zpět.
-
Brambory s horkou vodou posypte moukou, zatřeste s hrncem, aby se brambory obalily moukou, obráceným koncem vařečky do brambor několikrát šťouchněte, až se objeví dno. Hrnec přiklopte a nechte 15 minut pařit.
-
Švestky zalijte v rendlíku rumem, přilijte 100 ml vody a 10 minut povařte doměkka.
-
Horkou směs brambor s moukou vymíchejte dohladka. Lžící namočenou v rozpuštěném másle odkrajujte škubánky a dávejte je na talíř.
-
Škubánky posypte mletým mákem, pocukrujte, přelijte máslem a podávejte s rumovými švestkami.
Bramborové škubánky s mákem a švestkami v rumu
Zdroj: Velká knedlíková kuchařka
Bramborové škubánky s mákem a švestkami v rumu
Zdroj:
Velká knedlíková kuchařka