Suroviny
- batáty (větší ) 2 ks
- olivový olej trocha
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- listový špenát 250 g
- přepuštěné máslo 1 lžíce
- kokosové mléko 1 lžíce
- šunka 4 plátky
- vejce (bio ) 4 ks
- bílý vinný ocet 1 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Batáty očistěte a nakrájejte na plátky nebo na kolečka.
- Nakrájené batáty dejte na plech vyložený pečicím papírem, posolte, pokapejte oliváčem a dejte péct do trouby na cca 15–20 minut, dokud nebudou batáty měkké.
- Mezitím připravte špenát.
- Cibuli i česnek očistěte, špenátové listy důkladně propláchněte.
- Cibuli i česnek nakrájejte nadrobno a na přepuštěném másle obojí orestujte.
- Poté přidejte špenát, posolte a poduste jej.
- Nakonec k němu přidejte kokosové mléko, promíchejte a nechte odpočinout.
- Na suché pánvi opečte z obou stran plátky šunky, dokud nebudou křupavé.
- A nyní připravte ztracené vejce.
- Do rendlíku nalijte vodu, kterou přiveďte k varu, a jakmile začne vařit, snižte na vyšší střední stupeň a do vody vlijte ocet.
- Vodu nesolte. Vejce dělejte po jednom.
- Vejce vyklepněte do malého hrníčku.
- Pomocí lžíce nebo metličky v hrnci rozviřte vodu a opatrně do víru vlijte vejce.
- Vír se postará o to, aby se žloutek hezky obalil bílkem.
- Nechte vejce ve vodě 3 minuty a pak jej opatrně děrovanou naběračkou vyndejte.
- Stejně postupujte se všemi vejci.
- Servírujte tak, že na batátové plátky nebo kolečka položte špenát, na něj šunku a nakonec ztracené vejce.
- Vejce ještě posolte či opepřete.