Suroviny
- cibule (nebo 2 šalotky) 1 ks
- rýže arborio 500 g
- máslo 100 g
- mozzarella 150 g + 200 g
- rajčata 2 ks
- drůbeží vývar
- vejce (rozšlehaná)
- strouhanka
- rostlinný olej (na smažení)
Omáčka
- červená paprika (silnostěnná) 6 ks
- olivový olej 1 lžíce
- česnek 1 stroužek
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Arancini: Nejprve připravte risotto, jelikož se rýže na arancini musí ještě před plněním vychladit. V pánvi rozehřejte lžíci másla s kapkou olivového oleje a mírně orestujte cibuli nebo šalotku.
- Jakmile je cibule změklá, přidejte rýži a zalijte vývarem. U tohoto receptu není třeba rýži restovat jako u tradičního risotta. Naopak potřebujete, aby rýže lepila a držela tvar. Vařte al dente nebo o něco více na skus, jelikož se arancini ještě smaží a znovu tak projdou teplem.
- Jakmile je rýže hotová, přidejte zbytek másla a nastrouhanou mozzarellu. V případě, že nemáte mozzarellu v oblibě, můžete ji nahradit například parmazánem.
- Vše rozprostřete na pekáček do tenké vrstvy a nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí tvarujte kuličky, které plňte nakrájenou mozzarellou a rajčaty. Kuličky je třeba řádně utáhnout, aby při smažení nepraskaly a držely tvar.
- Hotové kuličky obalujte ve vajíčku a strouhance, osmažte dozlatova a můžete podávat.
- Omáčka: Rozpalte troubu na největší výkon a vložte papriky. Nebojte se, že po chvíli začnou černat, jedná se jen o slupku, kterou později z papriky budete loupat.
- Jakmile jsou papriky dostatečně opálené, vložte je do mísy, zakryjte folií a nechte zapařit přibližně 10 minut.
- Papriky nožem očistěte od slupky a společně se všemi ostatními surovinami rozmixujte dohladka. Nakonec dochuťte solí a pepřem a hotovou omáčku podávejte s arancini.
Náš tip: 16 skvělých receptů s mozzarellou