Na těsto
- hladká mouka 250 g
- moučkový cukr 80 g
- máslo 120 g
- žloutek 2 ks
- citronová kůra (z 1 citrónu)
- sůl 1 špetka
Na náplň
- maliny 500 g
- citronová šťáva 2 lžíce
- růžová voda 2 lžíce
- škrob 25 g
- cukr krystal 110 g
- žloutek 4 ks
- máslo 50 g
Na pusinkovou polevu
- bílek 4 ks
- cukr krystal 150 g
Postup přípravy
- Na těsto smíchejte mouku s kousky másla a prsty zpracujte. Do připravené směsi vyhlubte důlek, do kterého přidejte žloutky, cukr, sůl a kůru. Všechny ingredience prsty promněte. Vytvarujte bochánek, zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu do lednice.
- Předehřejte troubu na 180°C. Těsto vyválejte na pomoučné ploše a dejte do koláčových formiček. Zatěžte je fazolemi na pečícím papíře a pečte 25 minut. Poté dejte fazole s pečícím papírem pryč a pečte ještě 15 minut nebo dokud těsto nezezlátne.
- Do hrnce dejte maliny a vařte. Přidejte růžovou vodu, škrob a 80 ml vody. Promíchejte a přidejte citrónovou šťávu a 110 g cukru. Na mírném plameni vařte 3 – 4 minuty, dokud není směs hladká. Žloutky pořádně promíchejte a nalijte do směsi. Přidejte máslo a nechte rozpustit. Poté sejměte z vařiče a nechte 30 minut chladit. Malinovou směs po lžičkách naneste na vychladlé předpečené korpusy.
- Bílky pokojové teploty vyšlehejte do tuha. Přidejte zbytek cukru a mixuji, dokud není špička tuhá a nedrží tvar. Pomocí cukrářské zdobičky vytvarujte vrchní náplň a v troubě předpečené na 200°C, 3 minuty pečte, dokud náplň lehce nezhnědne.
- Ke koláčkům podávejte zbytek malinové omáčky.