Suroviny
- pštrosí maso (kýta) 200 g
- zelený pepř (čerstvě drcený) špetka
- česnek 1 stroužek
Pyré
- brambory 100 g
- dýně Hokkaidó 100 g
- sůl
- vlašské ořechy 20 g
- cukr krystal 10 g
Sos
- červené víno (Cabernet Sauvignon pozdní sběr z Habánských sklepů) 10 cl
- demi-glace (silný redukovaný hovězí vývar) 5 cl
Postup přípravy
- Pštrosí kýtu očistěte a naporcujte. Osolte a obalte čerstvě drceným zeleným pepřem a česnekem. Zprudka opečte na pánvi ze všech stran a dopečte dorůžova v troubě.
- Sos připravíte tak, že do kastrolku nalijete víno, které svaříte, a přidáte omáčku demi-glace.
- K masu s omáčkou podávejte pyré. Dýni a brambory očistěte a uvařte ve slané vodě doměkka. Sceďte a metličkou vyšlehejte pyré, dle chuti dosolte. Na pánvi opečte ořechy, přidejte krystalový cukr a nechejte zlehka zkaramelizovat. Těmito oříšky pak ozdobte pyré.
- Prima tip: Jaké víno se k pokrmu hodí nejvíce? Samozřejmě to, které použijte pro přípravu omáčky, tedy Cabernet Sauvignon 2011 pozdní sběr z vinařství Habánské sklepy, které vyniká tmavou rubínovou barvou, bohatým aroma připomínajícím černorybízový džem, hořkou čokoládu a koření, a plnou šťavnatou chutí, která vás i vašeho partnera okouzlí.