Suroviny
- kuřecí maso (nebo krůtí) 1 kg
- mrkev (velká) 6 ks
- olivový olej 2 lžíce
- vejce 5 ks
- uvařená rýže (nesolená) 400 g
- měkký tvaroh 750 g
- žloutek 2 ks
- slunečnicový olej (nebo olivový, na vymazání formy)
- sušené maso (na posypání dle chuti)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170 °C. Maso nakrájejte na kostičky. Čtyři mrkve omyjte a nastrouhejte nahrubo nebo je nakrájejte nadrobno. Přidejte k masu s olejem a dvěma vejci. Důkladně promíchejte.
- Dvě formy o průměru 22 až 24 cm vymažte olejem. Do masové směsi vmíchejte polovinu vařené rýže a směs rozdělte na dvě stejně velké části. Rozprostřete každou do jedné formy a prsty ji stlačte, aby tvořily souvislou vrstvu. Pečte v předehřáté troubě 45 minut.
- Mezitím uvařte zbylé dvě mrkve v celku doměkka a tři vejce natvrdo. Trvá to 10 minut od bodu varu. Pak je slijte a zchlaďte studenou vodou. Mrkve nastrouhejte nebo nakrájejte nadrobno.
- Tvaroh vyšlehejte s dvěma žloutky dohladka. Vmíchejte zbylou vařenou rýži a mrkev. Vejce oloupejte a nakrájejte na plátky, dobře to jde kráječem na vajíčka.
- Upečené korpusy nechte vychladnout. Jeden ponechte ve formě (máte-li různě velké formy, pak v ní ponechte ten větší). Natřete na něj vrstvu tvarohové směsi s rýží, poklaďte plátky vajec a přiklopte druhým korpusem. Pokud vám zbyl tvaroh, vytvořte z něj na dortu pusinky pomocí cukrářského sáčku s větší špičkou.
- Hotový dort uložte na 1 až 2 hodiny do lednice. Servírujte posypané sušeným masem, nakrájeným na kousky.
Psí dort podle Cukrařinky Zdroj: Cukrařinka: Pečeme s láskou
Pro sebe si raději upečte úžasný mrkvový dort jako z cukrárny podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE