Suroviny
- skyr (nebo sýr cottage) 200 g
- vejce 1 ks
- celozrnná hladká mouka 170–200 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- jedlá soda 1/2 lžičky
- sůl 1 zarovnaná lžička
- semínka (na posypání)
Postup přípravy
- Pokud používáte sýr cottage, rozmixujte ho s vejci, skyr stačí s vejcem prošlehat.
- V druhé misce promíchejte 170 g mouky v případě cottage nebo 200 g mouky u skyru s kypřicím práškem, sodou a solí. Zapracujte moučnou směs do mléčné a nechte 5 až 10 minut odpočívat.
- Plechy vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Odpočinuté těsto rozdělte na čtvrtiny. Navlhčenýma rukama vytvarujte mezi dlaněmi bochánky. Pak prstem udělejte doprostřed každého díru a postupným vytahováním tvarujte prstence silné 3–3,5 cm. Skládejte je s velkými rozestupy na připravený plech. Povrch bagelů uhlaďte navlhčenýma rukama a posypte semínky. Pečte v předehřáté troubě 20 minut dozlatova.
PRIMA TIP: Se skyrem docílíte pečiva s menším obsahem tuku, ale zpravidla se stejným obsahem bílkovin, jako když použijete cottage. Jelikož cottage obsahuje více tuku než skyr, dodá těstu větší vláčnost a jemnost. Pokud zvolíte cottage, použijte hustější typ sýru s hrubší strukturou namísto toho, kde je vysoký podíl řídké smetany s patrnými, oddělenými sýrovými zrnky.
Upečte si také domácí housky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Domácí křupavé housky