Suroviny
- vepřová panenka 1 kg
- mozzarella 100 g
- eidam
- čedar
- brambory 1 kg
- sůl
- pepř
Ořechová omáčka
- mleté vlašské ořechy 120 g
- smetana 1
- bílé víno 100 ml
- hladká mouka 1 PL
- cukr 1 PL
- citronová šťáva
- sůl
Postup přípravy
- Panenku omyjeme a osušíme. Rozkrojíme tak, aby vznikl plát. Na maso dáme fólii a rozklepeme. Maso z obou stran osolíme a opepříme. Na plát masa poklademe nastrouhaný sýr, maso zarolujeme a zafixujeme párátky nebo potravinářským provázkem.
- Rozpálíme pánev a roládu z obou stran 5 až 10 minut opékáme. Poté ji zabalíme do alobalu a vložíme do trouby asi na 15 minut. Necháme mírně vychladnout a nakrájíme na plátky. Brambory umyjeme, rozkrájíme na měsíčky, okořeníme a opečeme.
- Ořechová omáčka: Cukr nasypeme do hrnce a necháme zkaramelizovat, až zhnědne. Přilijeme polovinu smetany a přisypeme ořechy, za stálého míchání krátce povaříme. Přilijeme druhou část smetany, která má pokojovou teplotu a je smíchaná s hladkou mouku.
- Poté přilijeme bílé víno, trochu povaříme. Omáčku ochutíme citrónovou šťávou a solí. Na konec zjemníme máslem, zamícháme a povaříme 2 minuty.
Autor receptu: Martina Nitschneiderová