Head
- hovězí maso 2 kg
Jihočeské knedlíky
- kypřicí prášek do pečiva
Head
- nové koření
- sádlo
- smetana 2 ks
- máslo
Postup přípravy
- Očištěné hovězí maso nasolíme, oloupanou kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo a část dáme s oloupanou a pokrájenou cibulí na dno pekáče. Přidáme maso a zbytek zeleniny, kolečka citronu dáme navrch. Takto necháme naložené marinovat minimálně 24 hodin.
- Maso vyjmeme a zprudka osmažíme ze všech stran na sádle. Vyjmeme a na výpeku osmažíme zeleninu dozlatova, maso vrátíme zpět, osolíme, přidáme koření a dusíme do změknutí masa.
- Opět vyjmeme maso a koření, vývar se zeleninou rozmixujeme najemno, přidáme smetanu a kousek másla a dochutíme.
- Jihočeský knedlík: Do mísy dáme hrubou mouku, sůl, vejce, asi dvě deci oleje, kypřicí prášek a zaděláme mlékem v hustější těsto – asi jako na bábovku. Přidáme rohlíky podle potřeby a necháme chvíli odležet. Vaříme cca 45 minut a rozkrájené knedlíky ještě každý potřeme rozpuštěným máslem.