Roláda
- vepřová panenka 700 - 800 g
- anglická slanina 200 g
- gouda (plátková) 150 g
- plnotučná hořčice
- červená paprika (mletá)
- mangold (nebo listový špenát)
- zakysaná smetana
- petržel (plocholistá)
- brambory 1 kg
- máslo
- olivový olej
- kečup
- česnek
- bylinky
- sůl
- pepř
Dip
- zakysaná smetana 200 ml
- kečup 1 lžíce
- česnek 1 stroužek
- provensálské koření
- pepř
- sůl
Postup přípravy
- Panenku odblaníme, podélně nařízneme z obou stran a rozevřeme, pak naklepeme, až nám vznikne obrovský plát, ten z obou stran mírně osolíme a opepříme.
- Z vrchní strany potřeme hořčicí, poklademe plátky sýra, pak plátky slaniny, na koncích přehneme dovnitř a zarolujeme, svážeme kuchyňským provázkem, hotový válec pomažeme olivovým olejem.
- Maso opékáme nejprve zprudka ze všech stran, poté na mírném stupni za občasného otáčení cca 20 minut. Po upečení sundáme provázek a necháme cca tři minutky odstát a nakrájíme plátky rolády.
Příloha:
- Dáme si vařit brambory. V pánvi na troše oleje opečeme dva stroužky rozmačkaného česneku, přidáme listy mangoldu nebo špenátu, trošku opečeme, podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme a dusíme.
- Poté přihodíme již uvařené brambory a společně ještě chvíli vaříme, na závěr brambory mírně rozšťoucháme a promícháme.
Dip:
- Zakysanou smetanu smícháme se lžící kečupu, malým stroužkem prolisovaného česneku, troškou pepře, solí, provensálským kořením nebo čerstvými posekanými bylinkami, důkladně promícháme a dáme vychladit.
Autor receptu: Lukáš Hrubý