Suroviny
- vepřová panenka 750 g
- kuřecí maso 30 g
- anglická slanina 20 g
- smetana 4 lžíce
- tymián
- bazalka
- žloutek 1 ks
- cibule 1 ks
- rajský protlak 1 ks
- mrkev 1 ks
- petržel 1 ks
- celer 1/4 ks
- portské víno 100 ml
- brambory 1 kg
- mléko 200 ml
- máslo 1 plátek
- olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Panenka v košilce: Pomeleme kuřecí maso, do kterého přidáme sůl, pepř, tymián, bazalku a žloutek. Panenku si nakrájíme na asi 12 cm dlouhé špalíky. Na alobal položíme tři plátky anglické slaniny, na které klademe kuřecí směs a panenku. Poté vše zatočíme do malé rolády. Dáme na rozehřátou pánev s olejem, vložíme vytvořené rolády a necháme cca čtyři minuty zatáhnout. Poté vše vložíme do pekáče a pečeme v troubě 15 – 20 minut na 180 C.
Omáčka: Olej, cibuli, mrkev a celer osmažíme, zalijeme vývarem a přidáme rajský protlak, portské víno, sůl a pepř. Přivedeme k varu a poté vše rozmixujeme a následně propasírujeme přes sítko.
K jídlu podáváme bramborovou kaši připravenou klasickým způsobem s horkým mlékem a máslem.