Suroviny
- paprika 3-4 ks
- rajče kus
- vývar 1.5 l
- cibule 1 kus
- česnek 2 kus
- máslo 30 g
- cukr
- bobkový list
- bazalka
- kozí sýr
- nové koření
- olivový olej
- chilli
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Osminky očištěných paprik pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a dáme do trouby rozehřáté na 200 °C péct asi na půl hodiny. Zčernání slupek ničemu nevadí. Papriky ještě teplé dáme do igelitového sáčku na deset minut zapařit, aby šly snáze loupat. Papriky zbavíme slupek. V hrnci si rozpustíme máslo a necháme na něm zesklovatět cibulku. Přidáme bobkový list, nové koření, chilli a pár lístků bazalky. K cibuli přidáme i česnek a necháme asi dvě minuty rozvonět. Poté do hrnce přidáme připravené papriky, asi minutu mícháme a přilejeme plechovku rajčat i se šťávou.
- Necháme za stálého míchání spojit dohromady, asi dvě minuty. Poté polévku zalejeme teplým vývarem, osolíme, opepříme a necháme na mírném až středním plamení asi 20 až 25 minut probublávat. Vyndáme bobkový list a nové koření a polévku rozmixujeme. Dle chuti přidáme (nebo nepřidáme) cukr. Rozmixovanou polévku necháme prohřát. Je-li příliš tekutá, necháme déle vařit pro odpaření a zhoustnutí. Servírujeme s lístky bazalky a rozdrobeným měkkým kozím sýrem.