Suroviny
- vepřové plecko
- praganda
Křenová omáčka
- šlehačka 2 kelímky
- mléko
- hladká mouka 4 až 6 lžic
- bujón (hovězí) 300 ml
- křen (naložený ve smetaně) dle chuti
- citronová šťáva 2 lžičky
- máslo 100 až 150 g
- křen (čerstvý) dle chuti
- sůl dle chuti
Postup
- Domácí uzené maso: Vepřovou plec (nebo bůček, krkovice...) omyjeme, potřeme pragandou, napícháme solný roztok do masa, naložíme do láku (převařená voda se solí, vychladlá), necháme naložené 5–6 týdnů při teplotě 0–5 °C. Několikrát během doby kontrolujeme (vždy musí být jemně narůžovělý lák). Po době naložení maso omyjeme, zavěsíme do komína, zvolna topíme 12–20 hodin, nakonec zaudíme přidáním pilin do ohniště. Nakrájíme na plátky, ohříváme na páře.
- Karlovarský knedlík: Nakrájíme na drobné kostičky 16 rohlíků, lepší jsou 2–3 dny staré, a necháme do druhého dne oschnout. Nakrájíme petrželku listy a přidáme k nakrájeným rohlíkům, vyšleháme žloutky s mlékem, hrubou moukou, uděláme hladké těstíčko, přidáme sůl, muškátový oříšek. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Všechny suroviny promícháme, aby se spojily, a přidáme tuhý sníh. Dáme vařit vodu do hrnce. Vezmeme menší průměr pytlíku na tlačenku, jeden konec sáčku zavážeme a naplníme směsí, po naplnění vytlačíme vzduch a zavážeme s rezervou přibližně 2 cm druhý konec sáčku. Knedlíky uděláme tak velké, jak máme velký hrnec. Vkládáme do vroucí vody, vaříme 20 minut. Vytáhne, propícháme, necháme odpočinout a poté sundáme fólii, sáček, nakrájíme na kolečka.
- Křenová smetanová omáčka: Rozehřejeme 100–150 g másla, přidáme 4–6 polévkových lžic hladké mouky, uděláme světlou jíšku, přilijeme 300 ml hovězího bujónu, 2 kelímky šlehačky a metličkou vyšleháme. Když je omáčka moc hustá, naředíme mlékem. Přidáme celou skleničku křenu se smetanou, dvě lžičky citronové šťávy, sůl a cukr. Vše promícháme, necháme chvíli prohřát. Čerstvý křen nastrouháme a dáváme až na talíř před podáváním podle chuti.
Autor receptu: Martin Dvořák