Na karlovarský knedlík
- vejce 2
Na karlovarský knedlík
Head
- bobkový list
- nové koření
- pepř
- smetana
- máslo 4 lžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- cukr
- slanina 200 g
- sádlo 4 lžíce
- citron
- brusinky
- šlehačka
- sůl
- pepř
- tymián
Postup přípravy
- Králíka si den předem namočíme do láku z převařené vody s octem, novým kořením, bobkovým listem a špetkou soli. Následující den si do pekáčku na sádlo nakrájíme na kolečka cibuli, porce králíka prošpikujeme špekem, vložíme do pekáčku na cibuli, obložíme na kousky nakrájenou kořenovou zeleninou, přidáme tymián, bobkový list, nové koření, pepř – podle potřeby, přikryjeme aluminiovou fólii nebo poklicí a pečeme do změknutí asi hodinu a půl. Poté kousky králíka vyjmeme, výpek se zeleninou nalijeme do hrnce, přilijeme trochou vody, krátce povaříme, vyjmeme kuličky koření, bobkový list a rozmixujeme. Na másle uděláme s moukou jíšku, přilijeme do zeleninové směsi, přilijeme smetanu a krátce povaříme. V případě potřeby omáčku buď ještě zahustíme nebo zředíme.
- Karlovarské knedlíky: Pečivo nakrájíme na kostičky, zalijeme trochou mléka, prohněteme zlehka rukou. Přidáme petrželku, mouku, zbytek mléka, ve kterém jsme rozšlehali žloutky. Osolíme, přidáme muškátový květ, a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto rozprostřeme na dva větší obdélníky z potravinové fólie, zformujeme dva válečky a dáme vařit. Po deseti minutách varu knedlíky otočíme a po dalších deseti minutách vyjmeme, rozbalíme a ještě teplé nakrájíme nití na tenké plátky. Servírujeme, maso ozdobíme kolečkem citrónu, šlehačkou a brusinkami.