Suroviny
- jehněčí hřbet 2 kg
- ořez 40 g
- česnek 4
- červené víno 100 ml
- šalotka 2
- kořenová zelenina 50 g
- rajčatový protlak 20 g
- brambory 500 g
- sušené rajčata 50 g
- červená paprika 100 g
- hrubá mouka 50 g
- vejce 3
- cibule 1
- zmražený hrášek 300 g
- zeleninový vývar 200 ml
- smetana na vaření 150 ml
- rozmarýn
- divoké koření
- cukr
- olej
- med
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Hřbet: Maso si očistíme, zbavíme tuku, oškrábeme kosti, osušíme, osolíme a opepříme. Zprudka opečeme na rozpálené pánvi s olejem. Do oleje přidáme česnek a bylinky. Po zatažení dáme maso na plech a dáme dodělat do konvektomatu.
Omáčka: V kastrůlku rozehřejeme olej na něm osmahneme najemno nakrájenou šalotku a kořenovou zeleninu, kousky jehněčího ořezu, zarestujeme a podlijeme vývarem. Divoké koření zavaříme a přilijeme červené víno. Poté přidáme rajčatový protlak, dochutíme solí, pepřem a cukrem.
- Placky: Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme, rozšťoucháme a necháme zchladnout. K rozšťouchaným bramborám přidáme vejce, drobně pokrájená, od oleje okapaná sušená rajčata a papriku. Přidáme zhruba po lžičce sušeného česneku, vše dobře promícháme a dle hustoty těsta, které by mělo být vláčné, přidáme trochu hrubé mouky na zahuštění. Mokrou nebo mastnou rukou tvarujeme placičky, které smažíme na pánvi s rozpáleným olejem z obou stran dozlatova.
- Pyré: Cibuli a bramboru oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Rozehřejeme olej a nakrájenou cibuli na středně silném plameni orestujeme dozlatova. Přidejte hrášek, bramboru, rozmarýn, zalijeme vývarem a vaříme, dokud zelenina nezměkne. Poté vyjmeme z pyré rozmarýn a uvařenou směs rozmixujeme na jemný krém. Podle chuti osolíme a opepříme.
- Česnek: Celé hlavičky česneku očistíme od první vrstvy slupek, česnek seřízneme ve 2/3, osolíme a opepříme, pečeme v předehřáté troubě na 200 °C cca 15 minut a ke konci pečení polijeme medem.