Head
- kuřecí játra 500 g
- sušené brusinky 100 g
Suroviny
- hladká mouka 800 g
Head
- máslo 200 g
- šalotka 2 ks
- pepř
- česnek 2 ks
- tymián
- smetana ke šlehání
- růžový pepř
Postup přípravy
- Brusinky vložíme do misky a přilijeme brandy, promícháme, aby se brusinky nasákly alkoholem, a nejlépe přes noc necháme odležet. Těsně před použitím brusinky scedíme a alkohol necháme na pozdější použití.
- Játra očistíme a nakrájíme na menší kousky. Na pánvi rozehřejme lžíci másla a opečeme do zlatova najemno nakrájenou šalotku. Přidáme česnek a tymián a opékáme asi minutu na mírném plamení. Vyndáme tymián a přidáme játra, která opečeme do hněda, ale vevnitř by měla zůstat lehce růžová - ne však syrová. Přilijeme brandy a necháme částečně odpařit.
- Játra poté rozmixujeme v robotu do hladka. Přidáme zbylé máslo, smetanu, sůl, pepř a mixujeme znovu. Poté do hotové paštiky přidáme brusinky a rozdělíme do misek.
- Vedle si rozpustíme máslo na zalití paštiky. Necháme vychladnout a paštiky zalijeme, ozdobíme čerstvým tymiánem a růžovým pepřem. Necháme ztuhnout v lednici.
- Na bagetky smícháme všechny ingredience a uděláme těsto. Necháme 10 minut odpočinout. Rozdělíme na čtyři stejně dlouhé díly a vyválíme je v dlouhé bagety. Dáme na pečicí papír a necháme 45 minut kynout. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a na dno trouby vložíme pekáč s vodou. Vykynuté bagety pečeme asi 20 minut do zlatova.