Suroviny
Domácí pečivo
- droždí kostka
- cukr krupice
- hladká mouka 5-6 hrnků
- bílek 1
- rostlinný olej 1/2 hrnku
- voda
- sůl
Pesto
- bazalka 2 hrnky
- vlašské ořechy 1 hrst
- parmazán 1/2 hrnku
- česnek 3 stroužky
- extra panenský olej
- sůl
Postup přípravy
Maso
- Hovězí pupek opláchneme, ze všech stran potřeme olivovým olejem a opepříme. Na pánvi či grilovacím kameni pečeme z každé strany 7 minut, na maso položíme čerstvý tymián, poté dáme do trouby na 150 °C na pár minut.
- Tagliata se může servírovat teplá i studená, medium i well done. Maso se pokládá na salát z rukoly, který je dochucený kořením, citronem a olivovým olejem.
Domácí pečivo
- V menší misce smícháme droždí, půl hrnku teplé vody a lžičku granulovaného cukru. Ve větší míse smícháme 2 hrnky horké vody, 3 lžíce granulovaného cukru, 3 hrnky hladké mouky, sůl a olej. Poté přimícháme vzešlý kvásek a poté další 2 hrnky hladké mouky.
- Necháme vykynout cca 1 hodinu, poté zapracujeme ještě trochu mouky, vyválíme tvary, nařízneme na povrchu, do řezu nasypeme trošku soli a parmezánu a necháme dalších 30 minut kynout. Vršky potřeme bílkem a pečeme na 200 °C cca 30 minut.
Pesto
- Všechny ingredience dáme do mixéru.
- Během mixování se postupně přidává olej.
Autor receptu: Jaroslav Smejkal