Šťouchané brambory
- brambory 1 kg
- anglická slanina 300 g
Head
- celer 200 g
- petržel 200 g
- nové koření 4
- pepř 4
- bobkový list 2
- portské víno 200 ml
- hovězí vývar 1 l
- žampion 6
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Hovězí líčka očistíme, osolíme, opepříme, poté zatáhneme na rozpáleném oleji, vyjmeme a do rozpáleného oleje dáme nakrájenou zeleninu. Orestujeme, pak zalijeme portským vínem a necháme víno odpařit, líčka vložíme zpět do hrnce, přidáme koření, zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme/dusíme asi tři hodinky doměkka. Potom maso vyjmeme, vývar scedíme a zahustíme tmavou jíškou.
- Šťouchané brambory: Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, osolíme a dáme vařit doměkka. Když jsou měkké, tak je scedíme, rozšťoucháme, přidáme osmaženou cibulku s anglickou slaninou a podle chuti přidáme teplé mléko a petrželku.
- Žampiony: Houby vložíme do rozpáleného oleje, okořeníme soli a pepřem a restujeme dozlatova.