Suroviny
- hovězí plece 700 g
- slanina 120 g
- olivový olej 40-50 g
- mrkev 120 g
- šalotka 100 g
- rajčatový protlak 2 lžíce
- mouka 1 lžíce
- tymián 1
- rozmarýn 1
- bobkový list 1
- česnek 2
- červené víno 400 ml
- hovězí vývar 1 l
- šalotka 12
- žampion 20
- máslo 40 g
- med 1 lžička
- brambory
- mrkev
- máslo
- smetana
- sůl
- pepř
Postup přípravy
. Maso nakrájejte na kostky, slaninu a mrkev nakrájejte na malinké kostičky, šalotku nadrobno. Troubu předehřejte na 160°C. Rozpalte velký hrnec a vložte do něj 90 g pokrájené slaniny, za stálého míchání nechte pustit tuk, poté přilijte olej, rozpalte a vložte do něj maso a opečte ze všech stran. Pokud maso pustí šťávu, vyvařte ji. Osolte a opepřete. Přidejte nakrájenou mrkev a pět minut za stálého míchání opékejte. Přidejte nakrájenou šalotku, opékejte a míchejte. Když se zelenina opeče, přidejte protlak, promíchávejte. Poté zasypte moukou, opražte a přilijte víno, přidejte tymián, rozmarýn a bobkový list. Přidejte ještě trochu soli a pepře. Nechte víno odvařit na polovinu. Během vaření občas promíchávejte. Když se svaří víno, přilijte vývar. Přikryjte poklici, přiveďte k varu a vložte do trouby. Pečte hodinu a pak ještě půl hodiny odkryté. Maso vyndejte z hrnce a omáčku svařte na polovinu. Propasírujte a přidejte k masu.
Ze žampionů odkrojte nohy. Šalotky oloupejte. Ve dvou pánvích rozehřejte kousek másla. Do jedné vložte žampiony, do druhé cibulky spolu se lžičkou medu. Když se začnou žampiony a cibulky zabarvovat, podlijte vodou. Duste asi pět minut. Zbylou slaninu nakrájejte na hranolky a nechte vypéct na pánvi. Na talíři posypte maso žampiony, cibulkami a slaninou. Podávat můžeme s pečivem nebo kaší.
Bramborovo-mrkvová kaše: Očištěnou mrkev a brambory pokrájíme a dáme vařit do osolené vody doměkka. Po uvaření vše scedíme. Brambory s mrkví vyšleháme na hladkou kaši společně s kouskem másla a smetanou.