Postup přípravy
- Žloutky utřeme s cukrem. Vanilku rozpůlíme a spolu se smetanou přivedeme k varu. Po vychladnutí vyjmeme vanilkovou tobolku a smetanu vmícháme do utřených žloutků. (Při tření žloutků vždy dáváme pozor, aby se netvořila pěna.)
- Poté nalijeme do mělkých zapékacích misek. V troubě předehřáté na 100°C pečeme něco málo přes hodinu. Krém by neměl zůstat tekutý, ale ani ne úplně tuhý. V případě potřeby můžeme nechat v troubě déle. Nezvyšujeme však teplotu. Výsledkem by měl být tak akorát třaslavý krém. Krém necháme úplně vychladnout a ztuhnout v lednici. Před podáváním crème brûlée posypeme lehce cukrem, nejlépe třtinovým, a opálíme.
- Karamelu dosáhneme buď pomocí cukrářské plynové pistole, nebo pod hodně rozpáleným grilem v troubě, případně takovým francouzským železným karamelizérem, který se nahřeje a přiloží k cukrovému povrchu.