Falafel
- cizrna 400 g
- cibule 1
- česnek 1 stroužek
- koriandr 1/2 hrsti
- hladkolistá petržel 1/3 hrsti
- strouhanka 30 g
- sůl 1 a 1/4 ML
- římský kmín 1 ML
- černý pepř 1 ML
- jedlá soda 2 ML
- olej
Hummus
- cizrna 400 g
- led 160 g
- sezamová pasta tahini 350 g
- citronová šťáva 50 g
- olivový olej 25 g
- česnek 2 stroužky
- sůl
- římský kmín dle chuti
Pita
- hladká mouka 490 g
- sušené droždí 1,5 PL
- voda 320 ml
- olivový olej 2 PL
- cukr 1 PL
- sůl 1 ML
Postup přípravy
Falafel
- Cizrnu na 18–24 hodin předem namočíme do studené vody, občas vodu vyměníme. Poté cizrnu pořádně propláchneme a scedíme. Rozmixujeme cibuli, česnek, petržel, koriandr cca 1 minutu.
- Poté přidáme cizrnu, sůl, pepř a jedlou sodu. Mixujeme ne úplně najemno. Ve velké míse smícháme se strouhankou. Zakryjeme a na 1 hodinu dáme do ledničky. Poté ze směsi vytvořte malé falafelové koule, placky. Smažíme na 180 °C dozlatova.
Hummus
- Cizrnu na 18–24 hodin namočíme, občas vyměníme vodu. Propláchneme a v tlakovém hrnci vaříme 50 minut do změknutí. Necháme vychladnout.
- V mixeru mixujeme cizrnu se všemi ingrediencemi. Dle konsistence a chuti přidáváme více tahini či citronu, soli, pepře a česneku.
Pita
- Smícháme kvasnice s cukrem, přidáme 80 ml vody. Dobře promícháme a dáme na 10 minut odpočinout. V jiné míse smícháme mouku a sůl. Poté přidáme olej a směs s kvasnicemi. Přidáme 240 ml vody. Dobře promícháme.
- Těsto rukama propracujeme. Vytvoříme velký bochník a necháme kynout v míse vymazané olejem 1 hodinu. Těsto propracujeme a rozdělíme na 8 stejných dílů. Vytvoříme malé koule a necháme pod utěrkou 30 minut odpočinout.
- Poté vytvarujeme placky o šířce 0,6 mm, necháme odpočinout 10 minut. Pečeme v troubě na 230 °C zhruba 5 minut.
Izraelský salát připravíme tak, že nakrájíme na kostičky zeleninu (papřiku, rajčata, okurky), přidáme cibuli, citronovou šťávu, olivový olej a hladkolistou petržel.
Autor receptu: Jaroslav Hyjánek