Těsto
- hladká mouka 150 g
- vařící voda 78 g
- sůl 1/2 ML
- kukuřičný škrob
Náplň
- mrkev 60 g
- chilli papričky 2 cm
- žampiony (hnědé) 2
- pórek 3 cm
- česnek 1 stroužek
- ředkvičky 2
- bílé zelí 80 g
- kešu 20 g
- zázvor 1 cm
- třtinový cukr špetka
- kampotský bílý pepř 4x otočení mlýnkem
- sójová omáčka 2 PL
- uzená mletá paprika 1/4 ML
- omáčka hoisin 2 ML
- sezamový olej (nebo rostlinný) 1 PL
- studená voda 50 g
Dozdobení
- omáčka hoisin
- sweet chilli omáčka
- černý sezam
- jarní cibulka
Postup
Příprava těsta
- Vodu vložíme do malého hrnce zavařit. Mezitím vařečkou smícháme ve střední míse hladkou mouku se solí, vytvoříme důlek a do něj nalijeme horkou vodu.
- Vařečkou nahrubo promícháme a poté vypracujeme ručně v hladké nelepivé těsto. To vložíme zabalené v potravinářské fólii do lednice aspoň na 30 minut odpočinout.
Příprava náplně
- Mrkev očistíme a stejně jako chilli papričku nakrájíme na jemné kostičky. Hnědé žampiony očistíme vlhkým hadříkem od hlíny, i s nožičkou nakrájíme na jemné kostičky. Vrchní list pórku odstraníme a zbytek omytého pórku nakrájíme nadrobno.
- Stroužek česneku zbavený středu nasekáme nadrobno stejně jako ředkvičky, chilli papričku, zelí a kešu ořechy. Zázvor oloupeme lžičkou a nasekáme nadrobno. Všechny suroviny vložíme do střední misky a přidáme k nim cukr a pepř. Lžičkou zamícháme.
- Do malé nahřáté pánve nalijeme olej, a jakmile je nahřátý, vsypeme na ni zeleninovou náplň. Tu na vyšším středním stupni restujeme a průběžně mícháme, dokud není zelenina lehce zlatavá. Potrvá to přibližně 10 minut.
- Ke konci přidáme sójovou omáčku a uzenou mletou papriku a Hoisin omáčku. Opečenou náplň přesuneme do talíře, kde ji necháme vychladnout do pokojové teploty.
Zhotovení těsta
- Odpočinuté těsto vyválíme na lehce kukuřičným škrobem posypané pracovní ploše na tloušťku zhruba 1 mm a vykrojíme z něj kulaté tvary o průměru zhruba 10 cm. Těsto ještě pár tahy vyválíme, okraje zlehka potřeme prstem namočeným ve studené vodě, doprostřed kolečka položíme lžičku náplně, knedlíček přehneme přes náplň a uprostřed volné okraje těsta spojíme.
- Ideální bude, když se mrknete na video, kde je vše názorně ukázané. Na knedlíčku vytvarujeme vlnky nejprve z pravé strany a poté z levé. Spoje prsty pořádně utiskneme a knedlíček položíme na prkýnko posypané kukuřičným škrobem, aby se těsto nepřilepilo k prkýnku.
Opečení knedlíčků
- Střední pánev s nepřilnavým povrchem nahřejeme na vyšší střední výkon, přidáme do ní olej, a jakmile je olej nahřátý, knedlíčky do něj jeden vedle druhého vyskládáme. Knedlíčky necháme bez pokličky restovat a mezitím do hrníčku odvážíme studenou vodu.
- Když jsou knedlíčky zespod krásně zlatavé, do pánve rychle nalijeme vodu a ihned pánev přikryjeme pokličkou, aby se knedlíčky zhotovily v páře. Potrvá to zhruba 3 minuty, kdy pokličku neodkrýváme, aby nevyprchala pára, než se knedlíčky v páře tepelně upraví a veškerá voda se vypaří.
Servis
- Hotové knedlíčky položíme na talíř, do mističek vedle knedlíčků položíme omáčky (sladko-pálivou a Hoisin).
- Knedlíčky dozdobíme černým sezamem, tenkými plátky chilli papriček a tenkými proužky jarní cibulky.
Autor receptu: Jana Řezáčová
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!