Suroviny
- kuřecí maso (hřbety a zadní stehna) 1,5 kg
Koření
- libeček
- nové koření 6 kuliček
- bobkový list 3
- černý pepř 10 kuliček
Dokončení
Postup
- Kuře vložíme do studené vody a nezakryté vaříme. Sbíráme pěnu do doby, než se pěna úplně přestane vytvářet. Přidáme zeleninu a koření, ztlumíme teplotu, přikryjeme pokličkou a necháme táhnout 3 hodiny. Poté slijeme vývar do čistého hrnce, nakrájíme brambory na malé kousky, vložíme do vývaru, přidáme smetanu a tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka. Osolíme dle chuti.
- V případě, že je polévka příliš řídká, zahustíme troškou jíšky a přidáme mletý muškátový oříšek. Chleba nakrájíme na malé kostky a opečeme na másle do zlatavé barvy. Krutony osolíme a opepříme. Polévku podáváme s krutony a zdobíme kouskem libečku.
Autor receptu: Tomáš Mezník