Prostřeno: Jahodový veganský koláč podle Daniely Zálešákové

Moje hodnocení
1x

Jahodový veganský koláč podle Daniely Zálešákové z Prostřeno!

5 porcí
60 minut

Krém

Veganský korpus

Dort

  • veganský korpus
  • jahody 700 g

Postup

Veganský krém na dort

  1. Smícháme 400 ml nápoje s cukrem, zrníčky z vanilkového lusku a přivedeme k varu. Za stálého míchání metličkou přiléváme zbylý nápoj, ve kterém jsme rozmíchali pudinkový prášek.
  2. Mícháme, dokud nezískáme pudinkovou konzistenci, a teprve poté vypneme plamen. Hotový pudink překryjeme potravinovou fólií a dáme stranou zchladnout na pokojovou teplotu. Rostlinný tuk (studený, rovnou z lednice) vyšleháme do pěny a postupně do něj zašleháváme vychladlý pudink.

Veganský korpus

  1. Mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli promícháme v míse. Olej vlijeme do teplé vody a obě tekutiny přilijeme do mísy k suchým ingrediencím. Přidáme tonku a metličkou vymícháme hladké těsto.
  2. Spodek formy na dort vyložíme pečicím papírem a těsto přendáme do formy. Boky nevymazáváme ani nezakrýváme papírem. Korpus bude díky tomu rovnoměrně široký a nebude se zužovat. Troubu předehřejeme na 150 °C na program horký vzduch a těsto pečeme dle velikosti formy asi 60 minut.

Dort

  1. Korpus jednou prořízneme, a získáme tak dva pláty. Jahody omyjeme, větší část zbavíme lístků (pár jahod s lístky necháme na ozdobu) a osušíme. Do formy na dort s boky vyloženými fólií dáme vrchní polovinu korpusu a pomažeme trochou krému. Následně dokola naskládáme přepůlené jahody, aby byly pěkně kolem dortu vidět.
  2. Do dortu nastříkáme část krému a na něj vložíme na kousky pokrájené jahody jako náplň. Ovoce lehce zamáčkneme do krému, zastříkneme další částí krému a vyhladíme. Přiklopíme spodní částí korpusu dnem vzhůru, lehce přitlačíme a necháme v lednici alespoň 2 hodiny (ideálně přes noc) zatuhnout.
  3. Zatuhlý dort vyndáme z formy a sundáme krycí fólii. Odebereme asi 2 lžíce krému a obarvíme ho načerveno. Zbylý neobarvený krém naneseme na vršek dortu a vyhladíme. Následně trochu barevného krému naneseme nepravidelně na povrch a vyhladíme do barevné spirály či různě barevného povrchu. Nakonec ozdobíme čerstvými jahodami.

Autor receptu: Daniela Zálešáková

Všechny recepty najdete také v aplikaci Prostřeno!

Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prostřeno, soutěžící


Přečtěte si také

Recepty