Krém
- bio kokosovo-rýžový nápoj Vemondo 500 ml
- moučkový cukr 260 g
- vanilkový lusk 1
- vanilkový pudink 2
- rostlinný tuk 400 g
Veganský korpus
- hladká mouka 500 g
- moučkový cukr 300 g
- sůl špetka
- kypřicí prášek do pečiva 35 g
- voda 500 g
- rostlinný olej 80 g
- ochucovací pasta s tonkovými boby
Dort
- veganský korpus
- jahody 700 g
Postup
Veganský krém na dort
- Smícháme 400 ml nápoje s cukrem, zrníčky z vanilkového lusku a přivedeme k varu. Za stálého míchání metličkou přiléváme zbylý nápoj, ve kterém jsme rozmíchali pudinkový prášek.
- Mícháme, dokud nezískáme pudinkovou konzistenci, a teprve poté vypneme plamen. Hotový pudink překryjeme potravinovou fólií a dáme stranou zchladnout na pokojovou teplotu. Rostlinný tuk (studený, rovnou z lednice) vyšleháme do pěny a postupně do něj zašleháváme vychladlý pudink.
Veganský korpus
- Mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli promícháme v míse. Olej vlijeme do teplé vody a obě tekutiny přilijeme do mísy k suchým ingrediencím. Přidáme tonku a metličkou vymícháme hladké těsto.
- Spodek formy na dort vyložíme pečicím papírem a těsto přendáme do formy. Boky nevymazáváme ani nezakrýváme papírem. Korpus bude díky tomu rovnoměrně široký a nebude se zužovat. Troubu předehřejeme na 150 °C na program horký vzduch a těsto pečeme dle velikosti formy asi 60 minut.
Dort
- Korpus jednou prořízneme, a získáme tak dva pláty. Jahody omyjeme, větší část zbavíme lístků (pár jahod s lístky necháme na ozdobu) a osušíme. Do formy na dort s boky vyloženými fólií dáme vrchní polovinu korpusu a pomažeme trochou krému. Následně dokola naskládáme přepůlené jahody, aby byly pěkně kolem dortu vidět.
- Do dortu nastříkáme část krému a na něj vložíme na kousky pokrájené jahody jako náplň. Ovoce lehce zamáčkneme do krému, zastříkneme další částí krému a vyhladíme. Přiklopíme spodní částí korpusu dnem vzhůru, lehce přitlačíme a necháme v lednici alespoň 2 hodiny (ideálně přes noc) zatuhnout.
- Zatuhlý dort vyndáme z formy a sundáme krycí fólii. Odebereme asi 2 lžíce krému a obarvíme ho načerveno. Zbylý neobarvený krém naneseme na vršek dortu a vyhladíme. Následně trochu barevného krému naneseme nepravidelně na povrch a vyhladíme do barevné spirály či různě barevného povrchu. Nakonec ozdobíme čerstvými jahodami.
Autor receptu: Daniela Zálešáková
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prostřeno!