Suroviny
- hovězí zadní (nebo maso na guláš) 1 kg
- suché červené víno láhev
- řapíkatý celer 3 stonky
- mrkev 2
- kořenová petržel 1
- cibule 2
- česnek 3 stroužky
- nové koření 5 kuliček
- bobkový list 3
- drcený kmín 1/2 ML
- rozmarýn snítka
- tymián 2 snítky
- rajský protlak 1 PL
- máslo 1 PL
- olivový olej 3 PL
- hovězí vývar
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Zeleninové pyré
- mrkev 2
- řapíkatý celer 1 stonek
- brambory 500 g
- bílý jogurt 100 g
- máslo 70 g
- plnotučné mléko
- sůl
- kmín
- pepř
Postup
- Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a zprudka osmahneme. Do výpeku z masa přidáme část másla a orestujeme na něm zeleninu.
- Když je zelenina orestovaná, vložíme všechno koření, vrátíme zpět maso a podlijeme 2 dcl červeného vína, které necháme odvařit. Poté podlijeme ještě 0,5l vývaru. Necháme 2,5–3 hodiny dusit. Pokud se bude tekutina moc vyvářet, podléváme dál vínem nebo vývarem.
Zeleninové pyré
- Zeleninu oloupeme a nakrájíme na stejně velké kousky, které dáme vařit do změknutí do osolené vody. Když je zelenina měkká, přidáme jogurt, máslo a trochu mléka.
- Rozmixujeme do hladkého pyré, dle potřeby přiléváme mléko nebo smetanu.
Autor receptu: Dominik Navrátil
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prostřeno!