Těsto
- hladká mouka 315 g
- cukr 1 PL
- sůl 1 ML
- máslo 225 g
Galette
- fíky
- pistácie (jemně mleté) hrnek
- olivový olej 2 PL
- cukr 2 PL
Domácí gelato
- plnotučné mléko 150 g
- vanilkový lusk (nebo aroma)
- smetana 250 g
- žloutek 4
- cukr 50 g
Postup
Těsto
Do velké mísy dáme mouku spolu s cukrem a solí. Máslo nakrájíme na malé kostky a přidáme je do mísy.
Přidáme k těstu přibližně 120 ml ledové vody a rukama těsto zapracujeme. Jakmile se těsto spojí do koule, zabalíme do fólie a necháme minimálně na hodinu, ale nejlépe přes noc v lednici.
Galette
Troubu rozehřejeme na 175° C. Těsto si vyndáme z lednice a na pomoučeném vále vyválíme kulatou placku, která má tloušťku zhruba 0,5 cm. Doprostřed rozprostřeme vrstvu jemně mletých pistácií promíchaných s cukrem a olejem, navrch postupně klademe na půlky nakrájené fíky.
Okraje těsta zavineme směrem doprostřed. V mističce si rozšleháme žloutek s trochou mléka a potřeme jimi okraje galetky. Vložíme do trouby a pečeme 20–25 minut.
Domácí gelato
Žloutky a cukr dáme do malého hrnce a šleháme, dokud se vše nespojí a cukr se nerozpustí. Do hrnce přidáme smetanu, mléko, vanilkový lusk a promícháme. Hrnec postavíme na sporák a za stálého míchání gumovou stěrkou zahřejeme na střední teplotu.
Vaříme, dokud teplota nedosáhne cca 70 °C. Sejmeme dno z plotny a přecedíme přes jemné sítko do prázdné nádoby. Vložíme nádobu do ledové lázně.
Po vychladnutí zmrazíme na 24 hodin. Druhý den zpracujeme přes zmrzlinovač či rozmixujeme opravdu výkonným mixérem.
Autorka receptu: Soňa Kališová