Trhané vepřové
- vepřová krkovice 1 kg
- hnědý cukr 2 PL
- sůl 1 PL
- uzená paprika 2 ML
- drcený kmín 1 ML
- sušená cibule 1 ML
- sušený česnek 1 ML
- čerstvě mletý černý pepř
- olivový olej 2 PL
- cider 350 ml
- bbq omáčka
Guacamole
- avokádo 3
- rajče 1
- červená cibule 1
- limetka 1
- česnek
- sůl
Mexická hnědá rýže
Postup
Na trhané vepřové
- Vepřovou krkovici omyjeme a necháme alespoň hodinu odpočívat při pokojové teplotě. Smícháme cukr, sůl, uzenou papriku, kmín, cibuli, česnek, pepř a olivový olej. Troubu rozpálíme na 200 °C. Maso vložíme do zapékací mísy a důkladně potřeme kořením ze všech stran. Maso podlijeme jablečným ciderem, přiklopíme víkem a vložíme do rozpálené trouby.
- Teplotu stáhneme na 150 a maso necháme přikryté péci alespoň 3 hodiny. Pokud se cider příliš vypaří, můžeme v průběhu pečení opět podlít, ať není maso suché. Po 3 hodinách můžeme vyzkoušet, jestli je maso měkké, když se do něj píchne. Pokud ne, znovu ho zakryjeme a pečeme minimálně další půlhodinu, pak test znovu opakujeme.
- Hodně záleží na velikosti a tvaru masa, 1–1,5 kg masa trvá cca 3–4 hodiny. Pokud je maso měkké, zkusíme ho vidličkou odloupnout. Pokud se rozpadá, je již hotové. Ze zapékací mísy odebereme většinu tekutiny, tu si schováme v misce a maso za pomocí vidliček natrháme.
- Do natrhaného masa přidáme po částech výpek tak, aby ho maso mohlo vstřebat a bylo šťavnaté, ale aby v něm neplavalo! Ne vždy použijeme vše, záleží, kolik tekutiny se nám podaří vypéct. K masu pak přidáme BBQ omáčku dle chuti a promícháme.
Guacamole
- Avokáda rozpůlíme, vyndáme pecky a bez slupky dáme do mísy. Vidličkou rozmačkáme, ideálně abychom zachovali ve směsi kousky.
- Přimícháme najemno nasekanou cibuli a rajče, rozmačkaný stroužek česneku a promícháme. Vymačkáme limetkovou šťávu dle chuti a dochutíme solí. Můžeme přidat i chilli.
Na mexickou hnědou rýži
- Do velkého hrnce nalijeme olivový olej a rozehřejeme. Přidáme hnědou rýži a rozmačkaný česnek a za stálého míchání smažíme cca 3 minuty.
- Přidáme kmín, sůl, lžíci rajčatového protlaku, podlijeme vývarem a společně vše zamícháme. Hrnec přikryjeme, stáhneme na střední plamen a necháme povařit cca 45 minut, dokud rýže nezměkne.
Autor receptu: Klára a Nicolas Gabriel Russo
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!