Suroviny
- cibule 60 g
- máslová dýně 500 g
- brambory 200 g
- olivový olej 60 g
- šalvěj 10 menších lístků
- cukr krupice 1 PL
- zeleninový vývar 1 l
- smetana 200 ml
- máslo 150 g
- med 1 PL
- sůl
- pepř
K podávání
- dýňová semínka 4-6 PL
- krutony (z finského chleba)
Postup
- Cibule oloupeme a nakrájíme na menší kousky, přičemž důraz klademe na jemné sekání. Dýni nejprve oloupeme, rozpůlíme podélně a lžící vyškrábeme semínka. Ta následně odstraníme a dužinu dýně nakrájíme na kostky o délce hran 2 cm. Brambory očistíme a také nakrájíme na kostky o délce hran 2 cm.
- V kastrolu rozpálíme olej na středním ohni. Přidáme 5 lístků šalvěje a nasekanou cibuli. Za častého míchání necháme cibuli zesklovatět. Poté přidáme nakrájené brambory, osolíme, opepříme a za stálého míchání restujeme 3 minuty. Následně přidáme nakrájenou dýni a cukr. Restujeme dalších 5 minut.
- Vlijeme vroucí vývar a nezakryté vaříme na středním ohni po dobu 8 minut. Občas zamícháme. Přidáme smetanu, zamícháme a vaříme dalších 3 minuty. Poté kastrol stáhneme z ohně. Přidáme zbývající šalvěj, nakrájené máslo a tyčovým mixérem vše rozmixujeme dohladka. Dochutíme medem a znovu vše důkladně promixujeme.
- Na středním ohni rozpálíme pánev a na ní na sucho orestujeme dýňová semínka. Každou porci polévky podáváme s jednou lžící opražených dýňových semínek.
Autor receptu: Vítězslav Nedbal