Suroviny
- dýně (ideálně Hokkaidó nebo máslová dýně, cca 800 g až 1 kg) malá
- brambory 2
- zeleninový vývar 750 g
- smetana na vaření 200 ml
- dýňový olej 2 PL
- dýňová semínka 2 PL
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
Postup
- Dýni omyjeme, očistíme, odstraníme semínka. Nakrájíme na malé kousky, dáme do hrnce. Stejně tak brambory. Zalijeme vývarem, osolíme a vaříme doměkka. Pak odstavíme ze sporáku a tyčovým mixérem rozmixujeme.
- Pokud je polévka příliš hustá, můžeme přidat trochu vody nebo více vývaru. Opět přivedeme k varu, přidáme smetanu, dochutíme solí a pepřem, na konec muškátovým oříškem nebo špetkou zázvoru.
- Polévku můžeme servírovat bez smetany a nabídnout zakysanou smetanu na přimíchání.
- Na pánvi bez oleje si na středním ohni restujeme dýňová semínka asi 3–4 minuty, dokud nezačnou praskat a nebudou zlatavá.
- Polévku nalijeme do talířů, pokapeme dýňovým olejem a posypeme restovanými dýňovými semínky. Můžeme ozdobit čerstvou petrželkou nebo dýňovými listy pro extra efekt.
Autor receptu: Štefan Schwarc
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!