Domácí housky
- hladká mouka 500 g
- droždí 1/2
- teplá voda 250 ml
- sůl 1 ML
- sádlo
Avokádové guacamole
Postup
Domácí housky
- Hladkou mouku prosejeme přes sítko. Do misky s moukou uděláme důlek a do toho vložíme půlku droždí, nadrobenou. Poté zalijeme 250 ml teplé vody, zakryjeme utěrkou a necháme kvasit, cca 15–20 minut.
- Po 20 minutách přidáme do kvásku jednu kávovou lžičku soli a připravených 70 g sádla, promícháme a necháme kynout pod peřinou, asi 90 minut. Rozdělíme těsto a upleteme copy.
- Dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vodou a posypeme sezamem. Necháme na plechu ještě kynout cca 10 minut. Předehřejeme troubu na 170–180 °C.
Avokádové guacamole
- Avokádo rozkrojíme napůl, vydloubneme pecku a vydloubneme avokádo z obalu. Potom v misce rozdrtíme avokádo vidličkou. Rajče nakrájíme na jemné kostičky. Dále nakrájíme na kostičky malý kousek papriky.
- Vždy musí být více avokáda než zeleniny. Do avokáda nakapeme z půlky citronu pár kapiček, aby pomazánka nezčernala. Dále přidáme nakrájenou cibuli a prolisovaný stroužek česneku. Ochutíme pepřem a solí.
Autor receptu: Ondřej Bábor