Krém
- mléko 250 ml
- káva 1 lžička
- vanilkový pudink 1 ks
- vanilkový lusk 1/2 ks
- máslo 50 g
- moučkový cukr
Poleva
- káva (vychladlá) 2 lžičky
- moučkový cukr 2 lžíce
Prozradila nám svůj oblíbený recept na kávový dezert Éclair, který vám pomůže přestat se bát odpalovaného těsta. Jitka se inspirovala na webu Jihlavanky, a my vám přinášíme celý recept včetně postupu.
Postup přípravy
- Do hrnce nalijte vodu s mlékem, přiveďte k varu a nechte rozpustit máslo. Přidejte špetku soli a cukr. Poté přisypejte mouku a míchejte. Vytvoří se vám hladké lesklé těsto, které odpalujte. Jakmile se vám na dně hrnce tvoří bílá vrstva, těsto je dostatečně odpálené.
- Do vychladlého těsta vmíchejte vejce a opět vytvořte hladké těsto. Pomocí cukrářského pytlíku tvořte na pečicí papír požadovaný tvar éclair.
- Plech vložte do trouby vyhřáté na cca 200 °C. Jakmile éclairs zezlátnou, stáhněte troubu na 100 °C a ještě těsto cca 10 min sušte.
- V průběhu pečení si můžete připravit krém. V mléce nechte louhovat čerstvě namletou kávu Jihlavanka Espresso. Poté mléko přeceďte a dejte vařit. Do teplého mléka vmíchejte pudink a zrníčka z vanilkového lusku.
- Nechte provařit, odstavte a nechte vychladnout. Aby se nevytvořil škraloup, posypte pudink moučkovým cukrem. Do vychladlého pudinku přidejte máslo pokojové teploty a spolu s moučkovým cukrem vyšlehejte do krému.
- Éclairs rozřízněte a plňte krémem. Navrch ozdobte polevou vytvořenou z kávy Jihlavanka Espresso a moučkového cukru.