Suroviny
- hovězí kližka 1 kg
- červená cibule 2 ks
- mrkev 2 ks
- celer 1/2 bulvy
- česnek 4 stroužky
- rozmarýn 3 snítky
- bobkový list 2 ks
- sušené houby (sušené hříbky) 1 hrst
- rajčata (celá rajčata v konzervě) 2 plechovky
- skořice 1 svitek
- víno Chianti 1/2 láhve
- hladká mouka 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- pepř (čerstvě mletý) 1 špetka
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 stupňů. Oloupejte mrkev, cibule, celer a vše nahrubo nakrájejte. Stroužky česneku nechte neoloupané. Vezměte velký cele ohnivzdorný hrnec se silným dnem a nalijte do něj necelou decku olivového oleje a rozpalte ho na plotně. Vsypte zeleninu, hrst sušených hříbků, svitek skořice, rozmarýn a bobkové listy. Vše pořádně restujte asi 5 minut.
- Hovězí maso nakrájejte asi na 5 centimerů velké kousky, na prkénku ho poprašte moukou a rukama promíchejte. Pak maso přidejte zatáhnout k zelenině. Následně do hrnce šoupněte půl lahvinky Chianti (červené víno vyráběné v Itálii v Toskánsku ve stejnojmenném regionu). Nechte 2–3 minutky vypařit alkohol a pak přidejte obě konzervy rajčat. Zbylou omáčku z plechovky vypláchněte do hrnce douškem vody. Rajčata můžete vařečkou přepůlit. Před uložením hrnce do hrouby maso ještě dochuťte špetkou soli a pepře, pak hrnec přiklopte a pomalu maso duste v troubě 3 hodiny.
- Hotové maso poznáte tak, že jde rozkrojit lžící. Před servírováním vyjměte z hrnce skořici a vyvařené snítky rozmarýnu. Dušenou kližku podávejte s bramborovou kaší, šťouchanými bramborami, celerovým pyré… Chuť masa skvěle podopří také porce na másle podušeného špenátu či kapusty.