Suroviny
- červená cibule (velká, oloupaná a najemno nasekaná) 1 ks
- česnek (oloupaný a najemno nasekný) 2 stroužky
- chilli papričky (podélně rozkrojená a zbavená semínek (pokud chcete)) 1 ks
- rajčata (vyzrálá, rozkrájená na čtvrtky) 2 ks
- cherry rajčata (zralá) 750 g
- olivový olej 3 lžíce
- ciabatta 1/2 bochníku
- bazalka (pořádná hrst bazalkových lístků)
Postup přípravy
- Roztopte troubu na 210 °C, u plynové na stupeň 7. Ve velkém pekáči smíchejte cibuli, česnek, chilli (pokud ho použijete), kousky rajčat a cherry rajčátka, přidejte 2 lžíce olivového oleje a koření. Pečte v troubě 30 minut.
- Ciabattu roztrhejte na malé kousky, naházejte je na pečicí plech, pokapejte olivovým olejem a pečte pod rajčaty 15 minut, dokud nebudou křupavé.
- Dejte rajčatovou směs do mixéru a mixujte, dokud nebude úplně hladká. Do mixéru nalijte asi 300 ml horké vody současně s hrstí bazalky, opět mixujte, aby se lístky nasekaly. Znovu ohřejte před podáváním. Pokud je polévka na vás stále hustá, můžete ji naředit ještě trochou vody.
- Rozdělte lžičkou do šálků ciabattové krutóny, přelijte je polévkou a ozdobte bazalkovými lístky.
- Prima tip: Cherry rajčátka jsou chuťově trochu sladší, ale to můžete dohonit, když jakákoliv rajčata, která seženete, trochu dosladíte.
Vyzkoušejte i další recepty na jemné krémové polévky: