Suroviny
- mrkev 2 ks
- celer 1/4 bulvy
- červená paprika 1 ks
- cibule 1 ks
- máslo 2 lžíce
- mleté maso (směs vepřového a hovězího) 700 g
- rozmarýn 2 snítky
- česnek 2 stroužky
- vejce 2 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- anglická slanina (plátky) 200 g
Postup přípravy
- Očistěte a nakrájejte mrkev, celer a papriku na malé kostičky. Cibuli nasekejte nadrobno. Zeleninu krátce osmahněte na másle a nechte vychladnout.
- Smíchejte mleté maso s připravenou zeleninou, nasekaným rozmarýnem, prolisovaným česnekem, vejcem, solí a pepřem. Vše rukama důkladně propracujte a vytvarujte váleček.
- Obalte váleček do plátků slaniny, vložte do zapékací misky vyložené pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40–50 minut.
- Podávejte sekanou s vařeným bramborem, čerstvým zeleninovým salátem nebo třeba s tatarkou.
Tipy pro ještě lepší výsledek
- Přidejte sýr do směsi – trochu nastrouhaného tvrdého sýra (parmazán, čedar nebo gouda) dodá sekané výraznější chuť a ještě šťavnatější konzistenci.
- Experimentujte s bylinkami – kromě rozmarýnu zkuste tymián, čubricu nebo majoránku. Bylinky dodají sekané jiný chuťový charakter a krásně provoní kuchyni.
- Nebojte se obměn – část mletého masa můžete nahradit krůtím nebo kuřecím, aby byla sekaná lehčí, nebo přidat do směsi trochu nadrobno nakrájené šunky.
Vyzkoušejte klasickou sekanou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Sekaná jako od babičky