Suroviny
- mrkev 2 ks
 - celer 1/4 bulvy
 - červená paprika 1 ks
 - cibule 1 ks
 - máslo 2 lžíce
 - mleté maso (směs vepřového a hovězího) 700 g
 - rozmarýn 2 snítky
 - česnek 2 stroužky
 - vejce 2 ks
 - sůl
 - pepř (čerstvě namletý)
 - anglická slanina (plátky) 200 g
 
    
    
Postup přípravy
- Očistěte a nakrájejte mrkev, celer a papriku na malé kostičky. Cibuli nasekejte nadrobno. Zeleninu krátce osmahněte na másle a nechte vychladnout.
 - Smíchejte mleté maso s připravenou zeleninou, nasekaným rozmarýnem, prolisovaným česnekem, vejcem, solí a pepřem. Vše rukama důkladně propracujte a vytvarujte váleček.
 - Obalte váleček do plátků slaniny, vložte do zapékací misky vyložené pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40–50 minut.
 - Podávejte sekanou s vařeným bramborem, čerstvým zeleninovým salátem nebo třeba s tatarkou.
 
Tipy pro ještě lepší výsledek
- Přidejte sýr do směsi – trochu nastrouhaného tvrdého sýra (parmazán, čedar nebo gouda) dodá sekané výraznější chuť a ještě šťavnatější konzistenci.
 - Experimentujte s bylinkami – kromě rozmarýnu zkuste tymián, čubricu nebo majoránku. Bylinky dodají sekané jiný chuťový charakter a krásně provoní kuchyni.
 - Nebojte se obměn – část mletého masa můžete nahradit krůtím nebo kuřecím, aby byla sekaná lehčí, nebo přidat do směsi trochu nadrobno nakrájené šunky.
 
Vyzkoušejte klasickou sekanou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Sekaná jako od babičky