Suroviny
- kapusta (nařezaná na osminky s vyříznutým košťálem) 1 hlávka
- olivový olej 3 lžíce
- máslo 1 větší hrudka
- strouhanka (rozmixovaná z čerstvého toustového chleba bez kůrek) 4 lžíce
- máta (čerstvá) 2 lžíce
- sýrová omáčka (z dobrého sýra k podávání) 150 ml
Pečenou kapustu podávejte jako lehký hlavní chod nebo jako přílohu k masu - výborně se hodí třeba k vepřové nebo krůtí pečeni.
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 220 °C. Olejem důkladně potřete kapustu ze všech stran a dejte na pečicí plech. Důkladně ochuťte solí a čerstvě namletým černým pepřem.
- Pečte 25–30 minut, občas klínky otáčejte, dokud nebudou měkké a na povrchu křupavé.
- V malé pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm strouhanku dozlatova. Sundejte z plotny a vmíchejte do ní bylinky.
- Ohřejte sýrovou omáčku, přelijte jí klínky a posypte strouhankou.
- PRIMA TIP: Při pražení strouhanky k ní zkuste přidat nahrubo nasekané mandle nebo pekanové ořechy.