Maso
- čerstvý rozmarýn 2 snítky
- jehněčí kýta bez kosti 1 kg
- Olivový olej 1 lžíce
- mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
- citron k podávání 1 ks
Kaše
- plátky mandlí 30 g
- brambory 600 g
- Česnek 4 stroužky
- Sůl
- Citron 1 ks
- extra panenský olivový olej 80 ml
- hladkolistá petržel, nadrobno nakrájená 1 hrst
Další výtečné recepty, které rozšíří váš repertoár domácí kuchyně pro celou rodinu, najdete v jarním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:
Článek
Užijte si krásné jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Jarní číslo časopisu Prima FRESH plné nových, svěžích receptů, které je radost vařit, najdete v prodeji již od 8. března.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Na plech nasypte mandle a pečte je pár minut, až lehce zezlátnou. Pozor, připalují se velmi rychle. Vyjměte a nechte zchladnout.
- Rozmarýn rozemněte na dno pekáče. Na něj položte maso a potřete ho ze všech stran olivovým olejem. Osolte ho, opepřete a pečte v předehřáté troubě 70 minut, až bude středně propečené.
- Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kousky. Vložte je do hrnce s loupaným česnekem, osolte a zalijte vodou, aby byly ponořené. Uvařte doměkka, zhruba 15–20 minut. Slijte, ale vodu uchovejte.
- Uvařené slité brambory a česnek vraťte do hrnce, přidejte strouhanou citronovou kůru a šťávu a extra panenský olivový olej. Rozmačkejte dohladka, aby vznikla vláčná kaše. Podle potřeby ji můžete rozředit trochou slité vody. Do hotové kaše vmíchejte pečené mandle a petrželku a dle chuti osolte.
- Jehněčí pečeni vyjměte z trouby a přeložte ji na teplý talíř. Zabalte ji do alobalu a nechte 5 minut odpočívat. Nakrájejte ji na plátky a podávejte s kaší a plátky citronu.