Suroviny
- hladká mouka 300 g
- máslo 200 g
- mleté ořechy (vlašské, lískové nebo mandle) 60 g
- citronová kůra z 1/2 citronu
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- mražené maliny (čerstvé by těsto rozmáčely)
- moučkový cukr
Postup přípravy
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, ořechy a citronovou kůru se šťávou. Pak přidejte změklé máslo, vanilkový extrakt a vše zpracujte do vláčného těsta. Těsto zabalte do fólie a dejte přes noc do lednice.
- Těsto vyndejte z lednice, aby se s ním lépe pracovalo, a troubu předehřejte na 180 °C.
- Změklé těsto vyválejte na pomoučněném vále na výšku asi 3–4 mm a vykrajujte z něj kolečka o průměru 5 cm. Na každé kolečko položte mraženou malinu a pečlivě ji zabalte, aby nevykukovala.
- Kuličky naskládejte na plech pokrytý pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě 20 minut.
- Ještě horké koláčky obalte v moučkovém cukru. Koláčky díky cukru natáhnou vlhkost a krásně zkřehnou.
Vyzkoušejte také tradiční valašské frgály se čtyřmi druhy náplně podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Pravý valašský frgál se čtyřmi druhy náplně