Suroviny
- cukr krupice 550 g + na obalení
- pektin 15 g
- kyselina citronová 15 g
- ovocné pyré 300 g
- meruňkový nebo malinový džem 75 g
- šťáva z 1 citronu
- semínka z 1 vanilkového lusku
- glukózový sirup 75 g
Postup přípravy
- Vyložte dno pečicího plechu o rozměrech 34 × 24 × 3,5 cm papírem na pečení.
- Dejte 50 g cukru krupice do mísy. Přimíchejte pektin a kyselinu citronovou.
- V rendlíku přiveďte k varu ovocné pyré, džem, citronovou šťávu a vanilková semínka. Vmíchejte směs s pektinem a přiveďte zpátky k varu. Odstraňte z plamene a dejte stranou.
- Dejte zbylých 500 g cukru krupice do hrnce se zesíleným dnem. Přilijte sirup a 80 ml vody a přiveďte k varu. Pokračujte ve vaření, dokud směs na cukrářském teploměru nedosáhne 121 °C.
- Přidejte směs s pyré a šlehejte, aby se všechny ingredience dobře spojily. Pokračujte ve vaření, dokud teplota nedosáhne 108 °C, potom nalijte na plech vyložený papírem na pečení.
- Nechejte při pokojové teplotě tuhnout 5 hodin.
- Když ztuhne, nakrájejte do požadovaných tvarů – my krájíme do kostek o velikosti 2 x 2 cm. Potom želé obalte v cukru.
- Želé vydrží v neprodyšné nádobě při pokojové teplotě až 2 týdny.
Ovocné želé 2 Zdroj: Pouliční pekařství