Těsto
- máslo 150 g
- hladká mouka 180 g
- moučkový cukr 100 g
- žloutek 1 kus
- máslo (na vymazání formy)
- strouhanka (na vysypání formy)
Náplň
- vejce 1 kus
- žloutek 3 kusy
- cukr krupice 180 g
- mleté vlašské ořechy 180 g
- sníh z bílků 3 kusy
- čokoláda (hoblinky na dozdobení) 1 dávka
Postup přípravy
Do mísy si nasypte mouku, přisypte cukr. Přidejte máslo, které jste si předem rozehřáli a nechali mírně zchladnout, a jeden žloutek. Důkladně směs promíchejte, vyklepněte si ji na pracovní plochu a rukama zpracujte.
Třetinu těsta si ukrojte, budete ji potřebovat na zdobení koláče, zbylou část využijete na zbytek koláče. Těsto nechte dvě hodiny v lednici odpočinout.
Vyložte si formu pečícím papírem, důkladně ji vymažte máslem a vysypte strouhankou, protože tento typ těsta má větší tendenci lepit. Forma je připravená.
Na náplň budete potřebovat jemně namleté ořechy, ideálně vlašské, protože jsou hodně aromatické, k ořechům přidejte žloutky a jedno celé vajíčko. Do směsi přidejte ještě cukr a důkladně ji promíchejte. Z bílků si našlehejte sníh, přidejte ho do směsi a opatrně promíchejte.
Propracované těsto si vyválejte, pomocí vykrajovátky si vykrojte kolečka, jimiž postupně zaplňte dno formy. Do takto připravené formy nalijte náplň. Zbylé těsto si vyválejte, vykrájejte z něj menší kolečka, kterými překryjete celou plochu náplně.
Takto připravený dezert pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 30 minut. Dort nakonec dozdobte ořechy a čokoládovými hoblinkami.