zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Snoubení vína a jídla
Autor: achiv FTV Prima Snoubení vína a jídla

Snoubení vín a jídel. Máme pro vás tipy na nejlepší recepty a nápoje k nim

Snoubení pokrmů a vín nemusí být výsadou michelinských kuchařů a profesionálních sommeliérů. Stačí se naučit pár základních zásad a můžete se do tohoto gastronomického umění ponořit sami. Pro začátek pro vás máme rovnou i několik doporučení receptů a vybraných vín.
Denisa Nováková , 10.09.2021

reklama

Držet byste se měli především základního pravidla, tedy pokud je pokrm chuťově jemný, jemné by mělo být i vybrané víno. Čím je pokrm výraznější, tím silnější víno (strukturnější, plnější, aromatičtější) se k němu hodí.

Dalším pomocníkem vám budou dva principy – harmonie, kdy jsou víno i pokrm podobného typu, a naopak vyvážení, kdy se víno a pokrm vzájemně zmírňují.

Princip vyvážení nebo harmonie
Autor: istockphoto Princip vyvážení nebo harmonie

V principu harmonie proto doporučujeme spojovat sladší vína a sladší pokrmy, slané pokrmy nebo pokrmy s mírnou hořčinkou doplnit víny s vyšší kyselinkou, k uzeným pokrmům zase skvěle ladí barrique vína.

V principu kontrastu, tedy zmírnění chuťového vjemu, doporučujeme ke slaným či kyselejším pokrmům zařadit sladší vína, oproti tomu k tučnějším pokrmům se hodí vína s vyšší kyselinkou, sladší či s výraznějším taninem. Vyzkoušejte například tyto kombinace jídel a vín!

Předkrm a frizzante

Každé správné menu začíná předkrmem. Vyzkoušejte šmirkas, tradiční brynzovou pomazánku, která se zpravidla připravuje na jaře z čerstvé májové brynzy. Oproti té zimní či podzimní není tak štiplavá, nicméně si ji můžete dochutit podle libosti čerstvými bylinkami, nebo naopak ostrou cibulí, paprikou a hořčicí. Přidejte k ní čerstvý chleba, kousek slaniny a rázem se ocitnete ve slovenských horách.

Výborně bude ke šmirkasu pasovat svěží frizzante (perlivé víno) z odrůdy Ryzlink rýnský z vinařství Cibulka. Jeho vyšší zbytkový cukr, ale zároveň živá kyselinka budou chuťově výraznému předkrmu skvělým partnerem!

Šmirkas – slovenská pomazánka z ovčí brynzy
Autor: Country kuchařka Šmirkas – slovenská pomazánka z ovčí brynzy

Celý recept na Šmirkas najdete TADY.

Pasta a bílé víno

Nemusíme být zrovna v Itálii, abychom po předkrmu navázali čerstvými těstovinami. Recept na Spagheti alla Nerano jsme si vypůjčili přímo od neapolského šéfkuchaře. Jemnou chuť cuket a sýru Provolone společně s nádechem bazalky a česneku ideálně doplní bílé víno. Vyzkoušejte třeba starou, nicméně nyní znovu objevovanou odrůdu Sylvánské zelené s nevtíravou aromatikou angreštu a rynglí.

Jak si tyto vpravdě neapolské špagety připravit? Pastu uvařte al dente. Na pánvi rozpalte olej a přidejte oloupaný stroužek česneku. Jakmile zezlátne a olej je provoněný, česnek z pánve odstraňte, a naopak přihoďte na tenké plátky nakrájenou cuketu.

Orestujte ji lehce dozlatova, poté přidejte lístky bazalky a uvařené těstoviny. Vše promíchejte a po malé chvíli přidejte nastrouhaný sýr Provolone del Monaco a asi 2–3 lžíce uchované vody z vaření těstovin. Míchejte, dokud nezískáte krémovou konzistenci. Servírujte ideálně na nahřátých talířích a přiťukněte si sylvánem vychlazeným na 9 °Celsia. 

Spagheti alla Nerano s cuketou a sýrem dle neapolského šéfkuchaře
Autor: archiv SASY.RE Spagheti alla Nerano s cuketou a sýrem dle neapolského šéfkuchaře

Celý recept na neapolské špagety najdete TADY.

Další krok? Kuřecí na bylinkách a vlašák

Jestliže máte u tabule milovníky kuřecího masa, bude se vám hodit recept na kuřecí prsa s bylinkovou omáčkou, k nimž bude skvěle ladit Ryzlink vlašský z vinařství Cibulka. Vynikající polosuchý ryzlink zároveň využijete i během vaření!

Jak na to? Kuřecí prsa osolte a opepřete a opečte na pánvi. Jakmile jsou dozlatova opečená, přendejte je na talíř. Provoněnou pánev využijte na nožem rozdrcený česnek, k němuž přihoďte rozmarýn a tymián. Posléze přijdete na drobno nakrájenou cibuli a po jejím lehkém orestování přichází konečně řadu na víno. Obětujte zhruba deci ryzlinku a po odpaření alkoholu přidejte kuřecí vývar, vraťte zpět prsa kůží nahoru a nechte omáčku zredukovat na polovinu.

Do omáčky přidejte nasekanou pažitku, máslo a nechte rozpustit a dobře spojit. Hotovou omáčku dochuťte solí, pepřem. Jako přílohu zvolte malé brambůrky s jarní cibulkou a rukolou a servírujte se zbývajícím Ryzlinkem vlašským vychlazeným opět na 9 °Celsia.

Kuřecí prsa s bylinkovou omáčkou
Autor: Kitchen Story Kuřecí prsa s bylinkovou omáčkou

Celý recept na kuřecí prsa s bylinkovou omáčkou najdete TADY.

Vepřové a ryzlink. Nebo Merlot? 

Kdyby snad někoho neuctilo kuřecí maso, máme pro vás vepřovou alternativu. I k pokrmu z pašíka, vepřovým kotletám s karamelizovanými meruňkami a šalvějí, bychom vám doporučili odrůdu Ryzlink vlašský, tentokrát ovšem v suchém provedení od Víno Cibulka, které má výraznější kyselinku krásně vyrovnávající mírnou olejovitost pokrmu.

Vepřové kotlety s karamelizovanými meruňkami a šalvějí
Autor: Rychlé večeře pro školáky Vepřové kotlety s karamelizovanými meruňkami a šalvějí

Recept na kotletky, v němž hrají vedle vepřového prim ovoce a bylinky, může nicméně doprovodit také velké červevné víno, jako je Merlot 2019 v zařazení výběr z hroznů z vinařství Cibulka. Jeho výrazná vůně, která vám připomene višně a třešně, společně s kořenitou chutí budou aromatickým kotletkám sebevědomým partnerem.

Jak na tento recept? Osolené a opepřené kotlety opečte na pánvi, poté odložte a na stejné pánvi osmažte dohněda cibulku, poté přidejte meruňky a šalvěj. Ty smažte, dokud nezměknou a nezkaramelizují. Přidejte balzamikový ocet a smažte zhruba 1 minutu, dokud se tekutina nevstřebá. Pak stačí vrátit maso do pánve, opět prohřát a servírovat s vybraným vínem. To červené si připravte na teplotu 16 °Celsia.

Celý recept na vepřové kotletky najdete TADY.

Menu zakončí opět bublinky 

Jako sladkou tečku za hostinou volte marcipánové koblížky, které skvěle doprovodí extravagantní sekt Extasy od Víno Cibulka. Překvapivě jednoduchý dezert, který vypadá jak z luxusní restaurace, zaručeně zaboduje! 

Marcipánové koblížky v mandlích s vanilkovou pěnou a malinovou omáčkou
Autor: archiv Dione Marcipánové koblížky v mandlích s vanilkovou pěnou a malinovou omáčkou

Piškoty stačí rozdrtit a smíchat s nastrouhaným jablkem a marcipánem, pak přidat 3 žloutky, plátky mandlí a vše dobře promíchat. Ze vzniklé hmoty tvořte kuličky, které obalte nejprve v rozmíchaném žloutku s mlékem a poté v nasekaných mandlích. Připravené kuličky smažte dozlatova a nechte je odkapat na papírových utěrkách.

Následně si připravte vanilkovou pěnu, do které využijte některé z dříve servírovaných bílých vín, vanilkový cukr a žloutek. Vše vyšlehejte ve vodní lázni do pěny a opatrně přidejte smetanu.

Marcipánové kuličky podávejte s vanilkovou pěnou a malinovou omáčkou, kterou připravíte z rozmražené a promíchané malinové dřeně a především s podchlazeným suchým sektem Extasy, jehož dochuť peckovitého ovoce, mandlí a marcipánu bude ke koblížkům perfektně ladit. 

Celý recept na marcipánové koblížky najdete TADY.

reklama

reklama

Přečtěte si také