Suroviny
- vepřové kotlety bez kosti, 12 mm silné 4 ks (625 g celkem)
- sůl a čerstvě namletý pepř
- Olivový olej 3 lžíce
- malá červená cibule, rozpůlená a nakrájená na plátky 1 ks
- malé meruňky, rozpůlené a vypeckované (nebo 18 sušených) 12 ks
- čerstvé šalvějové lístky 1/2 hrnku
- balzamikový ocet 3 lžíce
Můžete také použít kotlety s kostí (které se pečou o trochu déle) nebo koupit vepřovou panenku a nakrájet si medailonky sami. Podávejte s opečenými malými brambůrkami, kuskusem nebo quinoou.
Článek
25 zajímavých receptů s voňavou šalvějí
Šalvěj zná u nás každé malé dítě. Pod svým druhým názvem – babské ucho – hrála tato bylinka důležitou roli v oblíbené pohádce Saxána :) V ní se ze šalvěje dělal odvar,...
Postup přípravy
- Vepřové kotlety osolte a opepřete. V pánvi ohřejte na střední až vysokou teplotu ½ lžíce olivového oleje. Přidejte vepřové maso a smažte ho po každé straně 4–6 minut, dokud po celém povrchu neztmavne a teploměr vsunutý do středu kotlety nenaměří 63 °C. Přendejte vepřové kotlety na talíř a volně je přikryjte alobalem.
- Pánev neotírejte a znovu ji zahřejte na střední až vysokou teplotu. V pánvi ohřejte zbylé 2,5 lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli a smažte ji zhruba 4 minuty, dokud nezměkne. Zmírněte teplotu na střední až nízkou úroveň a cibuli osolte a opepřete. Pomalu smažte za občasného míchání zhruba 10 minut, dokud cibule nebude mít tmavě hnědou barvu.
- Zvyšte teplotu na střední úroveň a přidejte meruňky a šalvěj. Za občasného míchání smažte zhruba 4 minuty, dokud meruňky nezměknou a nezkaramelizují. Přidejte balzamikový ocet a smažte zhruba 1 minutu, dokud se tekutina nevstřebá.
- Vraťte maso i se šťávou do pánve a každý kousek masa promíchejte s omáčkou. Vařte zhruba 2 minuty, dokud se vepřové maso neprohřeje.
- Přendejte vepřové kotlety na talíře a na ně umístěte směs z cibule a meruněk. Ihned podávejte.