Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich odzimuje gril, až vyschnou meze

První teplé dny přijdou nečekaně a ihned zažehnou touhu po letních šatech, výletech na kole, posezení venku a grilování. I když se záhy většinou ochladí, léto už začíná být ve vzduchu a první jídlo s vůní kouře na sebe nenechá dlouho čekat. Jak se na novou sezonu venkovního grilování chystá šéfkuchař Zdeněk Pohlreich?

Není tajemstvím, že Zdeněk Pohlreich griluje dobře a rád. O své tipy na venkovní vaření na otevřeném ohni se podělil v několika televizních pořadech a také výpravných kuchařkách. U příležitosti vydání té nejnovější, Na grilu, jsme se ho zeptali na pár otázek.

Kdy u vás začíná sezona grilování?

Za mého mládí se používal slogan „až vyschnou meze“, sice v jiném spojení (smích), ale pro grilování to vyjadřuje asi nejpřesnější časové určení. I když grilovat se dá celoročně, jen v zimě nebo v chladném počasí býváte venku zpravidla sami.

Jak se změnil váš repertoár pokrmů během těch deseti let, co grilujete na televizní obrazovce? Máte své oblíbené stálice, které připravujete často?

Myslím, že moc ne. Po celou dobu upřednostňuji grily Weber, které jsou spolehlivé, dobře se roztápí a drží teplotu a zároveň ji můžete i docela dobře regulovat. Jasným favoritem je pro mě kuře na rožni, ale mám rád i mléčné selátko, které má velmi jemné a delikátní maso.

Jak se liší vaření v restauraci od vaření před kamerami?

V televizi tomu rozumí víc lidí, ale nemůžou nic ochutnat. V restauraci se expert pozná až po ochutnání. Srovnávat to vůbec nelze.

Co jíte doma o Velikonocích? Připravujete speciální velikonoční menu?

Raději chodíme ven a užíváme si speciální sváteční menu od jiných šéfkuchařů. Pak se výběr zpravidla zúží na králíka, rybu nebo jehněčí, ale to nám vůbec nevadí. Doma speciální menu nepřipravuji, Velikonoce jako svátky totiž vůbec neslavíme.

Zdroj: autorský text, zdroj foto: se svolením Marka Bartoše

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty