Šéfkuchař Anthony Bourdain opustil po letech kuchyni, stal se autorem bestsellerů a oceňovanou televizní osobností, která se proslavila svým jedinečným kulinářským pohledem na svět. Foodblogery a luxusně naaranžovaným jídlem pohrdal. Chtěl vidět syrovost všedního světa. Během své kariéry prošel řadou profesionálních kuchyní, včetně dlouholeté práce šéfkuchaře v dnes již zaniklé Brasserie Les Halles na Manhattanu.
Kariéru spisovatele rozjel v 80. letech článkem publikovaným v časopisu Between C & D o americkém kuchaři, který se v Lower East Side snažil koupit heroin. Později napsal další úspěšné knižní tituly, které se staly bestsellery především v New Yorku.
Sex, drogy a nemilosrdné podmínky
Opravdovou slávu poznal po roce 2000, kdy mu vyšla kniha Důvěrnosti z kuchyně, která vyšla i v češtině. Obsahem byl Anthonyho osobní otevřený příběh plný drog a alkoholového opojení, ale i ponuré a temné vypravování plné ztroskotalých existencí, nezáviděníhodné práce a špatných a nedůstojných podmínek newyorských restaurací. Ani sexuální vydírání nebylo výjimkou. Bourdain se ve své knize netajil užíváním heroinu. Popisoval zážitky z 80. let, kdy se často sjel s přáteli. Příběhy se pojí se skutečnými podniky a lidmi. Nechybí například zmínka o slavném Jamie Oliverovi. Při čtení takto otevřené zpovědi si člověk uvědomí, že co je pro některé relax a pěkně strávený večer u jídla, pro jiné to znamená spíše drsný existenční boj.
Žít ze dne na den
O jeho laxním přístupu ke každodenním záležitostem vypovídá i přiznání pro finanční web Wealthsimple. Bourdain do svých 44 let nikdy nevlastnil bankovní účet. 10 let navíc nepodával žádná daňová přiznání.
V roce 2002 zahájil svou televizní kariéru a stala se z něho nezaměnitelná televizní celebrita. Cestoval po celém světě a doslova si užíval různá kulinářská dobrodružství. Ochutnal vše, co nejrůznější pouliční stánkaři nabízeli k jídlu. Vyjímkou nebylo tepající srdce hada. V rozhovoru pro Fast Company řekl: „Pokud se bojíte ochutnat špatné jídlo, nikdy nenajdete ani to fantastické.“
O peníze neměl nouzi díky dalším televizním spolupracím a kontaktům z CNN. Účinkoval dokonce jako porotce v televizní soutěži The taste. „Vždycky jsem měl naprostou volnost dělat a ukázat, co chci. Lidé, kteří se léta pohybují v televizním prostředí, mají přirozeně strach, že řeknou nebo udělají něco nepopulárního a už je do žádné televize nikdy nevezmou. Já tenhle strach nikdy necítil,“ zhodnotil své televizní působení v posledním rozhovoru pro Fast Company. V roce 2010 zavítal při natáčení No Reservation i do Prahy, kde se setkal se Zdeňkem Pohlreichem. Do luxusní restaurace se však nehrnul, společně si dali klobásu u stánku na Václavském náměstí.
Čistá smrt
Až neuvěřitelně zní, že s takovým přístupem k životu, byl Anthony Bourdain nalezen oběšený bez známek narkotik, alkoholu a jiných omamných látek v těle. Vyšetřovatele dospěli k závěru, že sebevražda nebyla nikterak plánovaná. Úspěšná televizní osobnost se rozhodla ukončit svůj život v červnu v roce 2018 ve svých 61 letech. Anthony zemřel v hotelovém pokoji Le Chambard ve francouzském Kayserbergu, a to při natáčení dalšího dílu Parts Unknown pro americkou CNN.
Výpovědi jeho nejbližších nenaznačovaly, že by si Anthony procházel složitým obdobím. Podle deníku People se po natáčení těšil na svou rodinu a dobrý domácí drink. Zároveň se však již dříve přiznal, že myšlenky na sebevraždu někdy míval. Týden před svou smrtí si koupil obraz od Johna Lurie s názvem „Padající obloha a jak s tím žít“.
Zdroj: www.wealthsimple.com, mashed/youtube, the guardian, biography.com, people.com; foto: profimedia.cz, wikipedia.org