Anthony Bourdain ukázal odvrácenou tvář gastronomie plnou drog. Při natáčení spáchal sebevraždu

Nenahraditelný kuchař, spisovatel a cestovatel okouzlil svým šarmem snad každého, koho ve svém pozoruhodném životě potkal. Anthony Bourdain pod svým slavným pozlátkem skrýval emocionálně rozervanou osobnost. Tíha života plného drog a nespoutanosti se podepsala na jeho tragickém konci. Do světa gastronomie však zanesl nesmazatelnou stopu. Poukázal na to, co se děje za oponou. Vždy si všímal neviditelného.

Šéfkuchař Anthony Bourdain opustil po letech kuchyni, stal se autorem bestsellerů a oceňovanou televizní osobností, která se proslavila svým jedinečným kulinářským pohledem na svět. Foodblogery a luxusně naaranžovaným jídlem pohrdal. Chtěl vidět syrovost všedního světa. Během své kariéry prošel řadou profesionálních kuchyní, včetně dlouholeté práce šéfkuchaře v dnes již zaniklé Brasserie Les Halles na Manhattanu.

Kariéru spisovatele rozjel v 80. letech článkem publikovaným v časopisu Between C & D o americkém kuchaři, který se v Lower East Side snažil koupit heroin. Později napsal další úspěšné knižní tituly, které se staly bestsellery především v New Yorku.

Sex, drogy a nemilosrdné podmínky

Opravdovou slávu poznal po roce 2000, kdy mu vyšla kniha Důvěrnosti z kuchyně, která vyšla i v češtině. Obsahem byl Anthonyho osobní otevřený příběh plný drog a alkoholového opojení, ale i ponuré a temné vypravování plné ztroskotalých existencí, nezáviděníhodné práce a špatných a nedůstojných podmínek newyorských restaurací. Ani sexuální vydírání nebylo výjimkou. Bourdain se ve své knize netajil užíváním heroinu. Popisoval zážitky z 80. let, kdy se často sjel s přáteli. Příběhy se pojí se skutečnými podniky a lidmi. Nechybí například zmínka o slavném Jamie Oliverovi. Při čtení takto otevřené zpovědi si člověk uvědomí, že co je pro některé relax a pěkně strávený večer u jídla, pro jiné to znamená spíše drsný existenční boj.

Žít ze dne na den

O jeho laxním přístupu ke každodenním záležitostem vypovídá i přiznání pro finanční web Wealthsimple. Bourdain do svých 44 let nikdy nevlastnil bankovní účet. 10 let navíc nepodával žádná daňová přiznání.

V roce 2002 zahájil svou televizní kariéru a stala se z něho nezaměnitelná televizní celebrita. Cestoval po celém světě a doslova si užíval různá kulinářská dobrodružství. Ochutnal vše, co nejrůznější pouliční stánkaři nabízeli k jídlu. Vyjímkou nebylo tepající srdce hada. V rozhovoru pro Fast Company řekl: „Pokud se bojíte ochutnat špatné jídlo, nikdy nenajdete ani to fantastické.“

O peníze neměl nouzi díky dalším televizním spolupracím a kontaktům z CNN. Účinkoval dokonce jako porotce v televizní soutěži The taste. „Vždycky jsem měl naprostou volnost dělat a ukázat, co chci. Lidé, kteří se léta pohybují v televizním prostředí, mají přirozeně strach, že řeknou nebo udělají něco nepopulárního a už je do žádné televize nikdy nevezmou. Já tenhle strach nikdy necítil,“ zhodnotil své televizní působení v posledním rozhovoru pro Fast Company. V roce 2010 zavítal při natáčení No Reservation i do Prahy, kde se setkal se Zdeňkem Pohlreichem. Do luxusní restaurace se však nehrnul, společně si dali klobásu u stánku na Václavském náměstí.

Čistá smrt

Až neuvěřitelně zní, že s takovým přístupem k životu, byl Anthony Bourdain nalezen oběšený bez známek narkotik, alkoholu a jiných omamných látek v těle. Vyšetřovatele dospěli k závěru, že sebevražda nebyla nikterak plánovaná. Úspěšná televizní osobnost se rozhodla ukončit svůj život v červnu v roce 2018 ve svých 61 letech. Anthony zemřel v hotelovém pokoji Le Chambard ve francouzském Kayserbergu, a to při natáčení dalšího dílu Parts Unknown pro americkou CNN.

Výpovědi jeho nejbližších nenaznačovaly, že by si Anthony procházel složitým obdobím. Podle deníku People se po natáčení těšil na svou rodinu a dobrý domácí drink. Zároveň se však již dříve přiznal, že myšlenky na sebevraždu někdy míval. Týden před svou smrtí si koupil obraz od Johna Lurie s názvem „Padající obloha a jak s tím žít“.

Zdroj: www.wealthsimple.com, mashed/youtube, the guardian, biography.com, people.com; foto: profimedia.cz, wikipedia.org

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty