Najděte si recept
Na co máte chuť?

Medovo-citronové kuře
Křupavá kuřecí stehna s jednoduchou sladkou omáčkou, které dodá šmrnc nezaměnitelný citron. Pokud jste fanoušci hlavních chodů nasladko, rozhodně vyzkoušejte!
do 1,5 hodiny
5 porcí
Suroviny (5 porcí)
- kuřecí stehna, s kostí i kůží 5 ks (cca 1 kg)
- Sůl
- Med 1/2 hrnku
- čerstvá citronová šťáva 1/4 hrnku
- Sójová omáčka 1 lžíce
- rýžový ocet 1 lžíce
- prolisovaný česnek 2 vrchovaté lžíce
- česnek, oloupaný 6 celých stroužků
- plátky citronu a kůra na ozdobu
- jarní cibulka, nakrájená na posypání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Kuřecí stehna vložte do hluboké mísy, dochuťte solí a dejte stranou.
- V další misce rozšlehejte med, citronovou šťávu, sójovou omáčku, ocet a prolisovaný česnek. Asi čtvrtinou vzniklé omáčky maso zalijte, aby se v ní pořádně obalilo.
- Rozehřejte pánev a zprudka opečte stehna z obou stran dozlatova. Poté je přendejte do pekáče kůží nahoru a zalijte asi jednou lžící výpeku.
- Přidejte celí stroužky česneku, přelijte polovinou zbylé omáčky a pečte 40–45 minut, dokud není kuře propečené a kůžička křupavá.
- Mezitím přelijte zbytek omáčky do malého rendlíku, přiveďte k varu a poté nechte na nízkém plameni probublávat (mělo by stačit asi 6 minut, ale uvidíte sami). Musí se maličko zredukovat a především zhoustnout, ale nezapomeňte neustále míchat, ať se vám nic nepřipálí.
- Stehna podávejte zalitá připravenou omáčkou, s plátky citronu a zasypaná citronovou kůrou i jarní cibulkou.
Medovo-citronové kuře; foto: cafedelites.com