Marlenka – tradiční medový dort původem z Arménie

Moje hodnocení
1x

Medový dort je součástí arménské kuchyně už několik staletí, u nás však získal oblibu asi před 20 lety, kdy ho na náš trh uvedl Gevorg Avetisyan, který doputoval z Arménie na severní Moravu a tam začal s výrobou arménské pochoutky. Dort Marlenka, pojmenovaný podle jeho dcery, si získal srdce nejen českých zákazníků, dnes se Marlenka prodává v mnoha zemích celého světa.

12 porcí
90 minut

Těsto

Krém

Na posypání

Postup přípravy

  1. V hrnci rozpusťte máslo. Přidejte cukr, med a citronovou šťávu a směs vyšlehejte dohladka. Nechte trochu zchladnout a zašlehejte vejce. Poté přisypte mouku smíchanou s jedlou sodou a vše spojte do hladké směsi.
  2. Řídké těsto natřete v tenké vrstvě na pečicí papír. Pečte postupně několik plechů v rozehřáté troubě na 200 °C asi 8 minut.
  3. Pláty těsta ořízněte na pravidelné, stejně velké obdélníky, odřezky rozdrobte a uschovejte na zdobení. Na pláty vychladlého těsta natírejte krém z vyšlehaného zkaramelizovaného kondenzovaného mléka, medu a másla. Pláty klaďte v několika vrstvách na sebe.
  4. Navrch dortu natřete tenkou vrstvu krému a posypejte drcenými ořechy a drobečky z odřezků těsta.

PRIMA TIPY:

  • Na přípravu použijte co nejlepší květový med.
  • Pokud neseženete karamelové Salko, kupte klasické slazené kondenzované mléko a plechovku zcela ponořenou ve vodě vařte 3 hodiny na mírném plameni, poté nechte zcela vychladnout.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty