Možná jste na ni už narazili, zářivě růžová čokoláda, která připomíná bílou čokoládu s příchutí jahody. O bílou se však nejedná. Je to samostatný druh, jemuž se říká Ruby. Vyvinuli ji Švýcaři ze speciálního druhu kakaových bobů a řadí se jako čtvrtý druh čokolády vedle hořké, mléčné a bílé.
Čtvrtý druh čokolády vznikl před 5 lety. Řadí se mezi mléčnou a bílou
Čokoláda Ruby byla vyvinuta největším zpracovatelem kakaa na světě Barry Callebaut AG . Pochoutka s růžovým odstínem chutná sladce, lehce a krémově. Lze v ní cítit ovocné tóny a decentní kyselost.
Nejnovější druh čokolády vznikl po bílé čokoládě, kterou lidé poprvé ochutnali ve 30. letech 20. století. Ruby se však vyvíjela více než deset let. 5. září 2017 byla poprvé představena v Šanghaji, kde získala pozitivní ohlas.
Z čeho se Ruby vyrábí
Sladký výrobek obsahuje nefermentované kakaové boby z Pobřeží slonoviny, Ekvádoru a Brazílie a nemá žádná přidaná dochucovadla ani barviva, růžová barva je tedy přírodní. Speciální kakaové boby mají totiž přirozeně červeno-růžovou barvu.
Ruby čokoláda si rychle získala oblibu mezi cukráři, rozšířila totiž možnosti, jak ozdobit dezerty a moučníky, velmi efektní je i při výrobě čokoládových pralinek. Dnes už ruby čokoládu seženete celkem běžně, někdy jako tabulkovou čokoládu, častěji v podobě čokoládových čoček, které můžete použít při domácím pečení.
Zdroj: Finedining Lovers
redaktorka FTV Prima