Street food, rychlé pouliční jídlo do ruky, které je často inspirované tradiční národní kuchyní. Říká se, že chcete-li poznat danou zemi a její gastrokulturu, tak street food bude tou nejlepší volbou. Nenechte se mýlit, nejedná se o rychlé občerstvení, které máme často zažité jako levné nekvalitní jídlo, které se připravuje z polotovarů a je standardizované napříč celým světem. Řeč je o vytuněných pokrmech, které se připravují přímo před zákazníkem a dle unikátních receptur. Přinášíme ochutnávku typických street foodových jídel z celého světa a tipy, jak je připravit doma, třeba jako pohoštění pro návštěvy.
Mexické tacos
Malé plněné tortilly s bezpočtem obměn zaujmou svojí pestrobarevností. Zkrátka potěcha pro jazyk i oko. Tortilly můžete použít jak pšeničné, tak kukuřičné, které se pro tacos hodí přeci jen o trošku víc. Úžasné na tacos je, že je můžete plnit variabilními surovinami. Hodit se budou jak trhaná masa, ať už vepřové, hovězí či kuřecí, ale i fazole, sýr, klobásky, ryby, dary moře nebo grilovaná zelenina. „Pro rybí tacos doporučím nakrájet na kousky tresku, kterou pak obalíte v těstíčku z mouky, piva, soli a vyhlášeného cajunského koření, které se hojně používá v kuchyni Texasu, jež sousedí s Mexikem. V této kořenicí směsi najdete například mix pepřů, chilli papričky ancho, chilli bird’s eye, česnek nebo bylinky jako oregano a tymián. Do rybích tacos pak přidejte meloun cantaloupe, nakrouhané bílé a červené zelí, červenou cibuli, mrkev a čerstvý koriandr.
Zcela zásadní pro přípravu tacos jsou různé salsy. Základní salsou je rajčatová z vyzrálých rajčat, červené cibule, koriandru, česneku, vinného octa a limetové šťávy, kterou dochuťte kořením. V našem kořenářství jsme přímo pro mexický street food připravili kořenicí směs Taco, kde je harmonický poměr papriky, cibule, kurkumy, chilli, soli, římského kmínu, oregana a česneku.
Další skvělou salsu připravíte smícháním majonézy, zakysané smetany, limetové šťávy, granulovaného česneku a chilli. Třetím tipem na salsu je klasické guacamole z avokáda, cibule, rajčat a limetové šťávy. Na ochucení vyzkoušejte česnek, černuchu a mleté chilli habanero. Tímto druhem chilli docílíte ostré a rovnoměrně rozložené pálivosti s ovocnými tóny manga, žlutého melounu a citrusů, doplněnou o intenzivní květinovou vůni,“ dává tipy kořenářka Michaela Schneedorferová z nuselského kořenářství Království chuti.
Připravte výtečné avokádové guacamole podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Avokádové guacamole: Dokonalý základní recept s tipy, jak ho ještě vylepšit
Currywurst aneb pozdrav z Berlína
Nejtypičtějším německým, zejména pak berlínským, street foodovým jídlem je bezpochyby currywurst. Jedná se o pikantní klobásu s kari omáčkou, přičemž tento pokrm se objevil na německé gastroscéně již někdy v padesátých letech minulého století. Jedná se o opečenou klobásu (může být ve střívku i bez něj), která je přelita pikantní omáčkou. „Základ omáčky tvoří 2 lžíce rajského protlaku, který necháme na osmažené cibulce ztmavnout, pak se přidají pasírovaná rajčata cca 200 ml, lžička jablečného octa a koření curry nebo také kari. A omáčka se zhruba 15 minut povaří. Mnoho lidí to netuší, ale kořenicí směs pro kari má mnoho variant. Takřka ve všech najdete koření jako koriandr, kurkumu, chilli a pepř. V našem rodinném kořenářství jsme pro tuto typickou německou delikatesu nachystali speciální kořenicí směs na Currywurst s cibulkou. Základ tvoří kyselé sušené mango a ananas, k nim je přidaná již orestovaná cibulka, dále pak rajčatové lupínky, chilli, česnek, pískavice, kurkuma, semínka bílé hořčice, koriandr, mořská sůl a třtinový cukr, aby omáčka měla sladko-kyselou pikantní chuť,“ zmiňuje kořenářka Michaela Schneedorferová. A jak currywurst podávat? Nejlépe s křupavým chlebem, pečenými bramborami nebo smaženými hranolkami.
BBQ sendviče s trhaným masem
Americká street food klasika, která nachází své příznivce i v Česku. Zapomeňte na burgery a připravte si plněné BBQ sendviče. Jejich základem je měkoučké šťavnaté trhané maso vonící kouřem. „Může být jak vepřové, tak hovězí. Pro BBQ úpravu je charakteristické pomalé a dlouhé pečení, kdy se teplota pohybuje okolo 100 až 150 °C a úprava masa se počítá v hodinách. Abyste dosáhli bravurního výsledku a maso nebylo vysušené, vybírejte svalnatou část masa, která má dostatek kolagenu. U hovězího je to třeba kližka nebo hovězí krk, u vepřového pak vepřová plec či koleno, jen u něj je víc práce s odstraněním kůže a chrupavek. Připravovat maso můžete jak v troubě, tak na grilu. Zauzení dosáhneme, když do grilu vložíme namočené dřevěné štěpky, které budou doutnat a maso od nich převezme příjemnou vůni. Vhodné jsou štěpky z buku, dubu, jabloně či třešně,“ dává tipy řezník Tomáš Plch.
Připravte trhané vepřové maso podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Fantastické trhané vepřové maso v domácí BBQ omáčce
Nezapomeňte maso pak podlévat vodou, pivem nebo ciderem. Po upečení rozpadající se maso pomocí vidliček natrhejte na jednotlivá vlákna a promíchejte se zbylým výpekem. „Trhané maso se pak neobejde bez typické BBQ omáčky, se kterou maso v závěru promícháte. Dejte si tu práci a připravte si domácí bez barviv a nadbytečných přídatných látek. U nás v krámku nabízíme hned několik druhů BBQ kořenicích směsí. Výtečnou recepturou je smíchat kečup, jablečný ocet, třtinový cukr, worcesterovou omáčku, trochu vody, mleté semínko hořčice, sladkou papriku, granulovaný česnek a cibuli, chilli a mletý whisky pepř a směs povařit. Nebo smíchat rajský protlak, med, jablečný ocet, melasu, whisky a naši bio směs na kouřové barbecue, kde pro kouřový efekt nechybí uzená paprika, uzená sůl a kouřové chilli chipotle,“ uzavírá Michaela Schneedorferová.
A jak na kompletaci? Toustový plátek chleba potřete pomazánkou z krémového sýra a pažitky, na ní navrstvěte salátek z pokrájené cibule, slabých proužků mrkve a celeru s kapkou citronové šťávy a polníčku a navrch poklaďte trhané maso s BBQ omáčkou. Sendvič překrojte napůl a vzniklý trojúhelníkový sendvič zpevněte bambusovým napichovátkem či špejlí. Trhané maso ale můžete použít i jako náplň do tradičních burgerů.
Zdroj: Království chuti