V posledních letech není street food jen o párcích v rohlíku nebo klobásách. Jaké dobroty se ale podávají například v Turecku nebo na Madagaskaru?
9 světových street food specialit, které možná neznáte, ale stojí za ochutnání
Arepa
Arepa je typická street food specialita především v Kolumbii a Venezuele, nicméně narazit na ni můžete i v Panamě, Portoriku nebo v Dominikánské republice. Jde o kulatou chlebovou placku z kukuřičné mouky, kterou lze smažit, péct nebo i dusit. Jako u řady jiných pokrmů se finální provedení liší region od regionu: chutí, barvou, ale především ingrediencemi, kterými se placky arepa posypávají nebo plní. Typická je kombinace s masem, vejci, se sýrem nebo s mořskými plody.
Vyzkoušejte také indický česnekový naan podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Česnekový naan – indická chlebová placka s bylinkami
Gatsby sendvič
Ano, v ulicích Kapského města v Jižní Africe nabízejí stánkaři takzvaný Gatsby sendvič. Pojmenovaný je podle světoznámého díla F. S. Fitzgeralda (Velký Gatsby) mimo jiné díky podobnosti kulatého chleba, který se na přípravu sendviče dříve používal, a čepice pana Gatsbyho hraného Robertem Redfordem. Zpravidla je tento sendvič připravován z dlouhé bagety, která je ve finále rozkrojena na čtyři díly. Přestože si každý zákazník může vybrat téměř jakoukoliv náplň (kuřecí maso, párky, hovězí steak nebo i rybu), vždy v sendviči najde jednu věc: hranolky.
Koba
Koba je tradiční sladký pokrm z horských oblastí Madagaskaru. Vyrábí se z mletých arašídů, hnědého cukru a rýžové mouky. Další variantou tohoto jídla je koba akondro, kdy je těsto z mletých arašídů, rozmačkaných banánů, medu a kukuřičné mouky zabaleno do banánových listů a následně vařeno nebo dušeno.
Lihapiirakka
Tentokrát tu máme typický finský street food. Lihapiirakka je masový koláček, který se vyrábí z těsta na koblihy a plní se mletým masem, uvařenou rýží a následně se smaží. Opět existuje několik variant, které nahrazují základní ingredience šunkou nebo vejci. Běžně se tento koláček jí v kuse, ale nevylučuje se ani jeho půlení a následné plnění salámem nebo kebabem. Podává se s kečupem, hořčicí a speciálním okurkovým dipem.
Lokma
Jinak také loukoumades nebo loukmades je smažené těsto ve tvaru kuliček nebo válečků, které je namáčené ve sladkém sirupu nebo medu. Na závěr se posypává skořicí a někdy i sezamovými semínky. Lokma kuličky se připravují ve velkém množství a nejlepší jsou ještě teplé. Běžně je tato specialita k dostání především v Turecku a Řecku.
Panipuri
Populární svačinka panipuri je prodávána především v Indii nebo Nepálu. Název panipuri je vlastně odvozen od jednotlivých částí tohoto pokrmu: puri je indický smažený chléb, v tomto případě vytvarovaný do dutých kuliček, které se následně plní ochucenou vodou “pani”, chilli, chutney z tamarindu, bramborami, cibulí, cizrnou a směsí koření chaat masala.
Porchetta
Pikantní a mastná vepřová pečeně bez kosti. To je italská porchetta! Pokud se podíváte na obrázek, vypadá tento pokrm trochu jako plněná masová roláda. Italská verze se ale připravuje trochu jiným způsobem. Celé tělo prasete je vykucháno, vykostěno a maso je prokládáno nádivkou, tukem a vepřovou kůží. Většinou je hodně kořeněné, nadívané česnekem, rozmarýnem nebo různými divokými bylinkami. Tento pokrm si můžete dopřát v restauraci, ale většinou ho prodávají jako street food: plátky pečeně jsou servírovány jako panino sendvič.
Shawarma
Blízkovýchodní street food je, stejně jako gyros nebo kebab, připravován na vertikálním rotačním grilu. Běžně se takto připravuje telecí, hovězí, krůtí nebo jehněčí maso, které je postupně odkrajováno a zbytek masa zůstává na grilu. Podáváno bývá na talíři společně se salátem tabbouleh nebo s domácím chlebem taboon, ale stejně tak se prodává jako sendvič nebo wrap: ideální street food!
Vyzkoušejte domácí kuřecí shawarmu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kuřecí shawarma s česnekovou pastou a domácími hranolky
Zapiekanka
Polským street pokrmem je takzvaná zapiekanka, polovina dlouhé bagety posypaná žampióny, sýrem a dalšími ingrediencemi: masem nebo zeleninou. Celá se navíc zapeče a podává se ještě horká politá kečupem. Klasická verze je ta, která obsahuje pouze houby a sýr, ale existují i kombinace jako “řecká zapiekanka” s olivami a sýrem feta. Jde vlastně o takovou podlouhlou verzi pizzy!
Zdroj: www.tastytalkings.com
redaktorka FTV Prima