Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Kam za jídlem

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

9 světových street food specialit

Světové street food speciality - porchetta

Světové street food speciality - porchetta

  • Zavřít

Světové street food speciality - porchetta

V posledních letech není street food jen o párcích v rohlíku nebo klobásách. Jaké dobroty se ale podávají například v Turecku nebo na Madagaskaru?

Arepa

Arepa je typická street food specialita především v Kolumbii a Venezuele, nicméně narazit na ni můžete i v Panamě, Portoriku nebo v Dominikánské republice. Jde o kulatou chlebovou placku z kukuřičné mouky, kterou lze smažit, péct nebo i dusit. Jako u řady jiných pokrmů se finální provedení liší region od regionu: chutí, barvou, ale především ingrediencemi, kterými se placky arepa posypávají nebo plní. Typická je kombinace s masem, vejci, se sýrem nebo s mořskými plody.

Gatsby sendvič

Ano, v ulicích Kapského města v Jižní Africe nabízejí stánkaři takzvaný Gatsby sendvič. Pojmenovaný je podle světoznámého díla F. S. Fitzgeralda (Velký Gatsby) mimo jiné díky podobnosti kulatého chleba, který se na přípravu sendviče dříve používal, a čepice pana Gatsbyho hraného Robertem Redfordem. Zpravidla je tento sendvič připravován z dlouhé bagety, která je ve finále rozkrojena na čtyři díly. Přestože si každý zákazník může vybrat téměř jakoukoliv náplň (kuřecí maso, párky, hovězí steak nebo i rybu), vždy v sendviči najde jednu věc: hranolky.

Koba

Koba je tradiční sladký pokrm z horských oblastí Madagaskaru. Vyrábí se z mletých arašídů, hnědého cukru a rýžové mouky. Další variantou tohoto jídla je koba akondro, kdy je těsto z mletých arašídů, rozmačkaných banánů, medu a kukuřičné mouky zabaleno do banánových listů a následně vařeno nebo dušeno.

Lihapiirakka

Tentokrát tu máme typický finský street food. Lihapiirakka je masový koláček, který se vyrábí z těsta na koblihy a plní se mletým masem, uvařenou rýží a následně se smaží. Opět existuje několik variant, které nahrazují základní ingredience šunkou nebo vejci. Běžně se tento koláček jí v kuse, ale nevylučuje se ani jeho půlení a následné plnění salámem nebo kebabem. Podává se s kečupem, hořčicí a speciálním okurkovým dipem.

Lokma

Jinak také loukoumades nebo loukmades je smažené těsto ve tvaru kuliček nebo válečků, které je namáčené ve sladkém sirupu nebo medu. Na závěr se posypává skořicí a někdy i sezamovými semínky. Lokma kuličky se připravují ve velkém množství a nejlepší jsou ještě teplé. Běžně je tato specialita k dostání především v Turecku a Řecku.

Panipuri

Populární svačinka panipuri je prodávána především v Indii nebo Nepálu. Název panipuri je vlastně odvozen od jednotlivých částí tohoto pokrmu: puri je indický smažený chléb, v tomto případě vytvarovaný do dutých kuliček, které se následně plní ochucenou vodou “pani”, chilli, chutney z tamarindu, bramborami, cibulí, cizrnou a směsí koření chaat masala.

Porchetta

Pikantní a mastná vepřová pečeně bez kosti. To je italská porchetta! Pokud se podíváte na obrázek, vypadá tento pokrm trochu jako plněná masová roláda. Italská verze se ale připravuje trochu jiným způsobem. Celé tělo prasete je vykucháno, vykostěno a maso je prokládáno nádivkou, tukem a vepřovou kůží. Většinou je hodně kořeněné, nadívané česnekem, rozmarýnem nebo různými divokými bylinkami. Tento pokrm si můžete dopřát v restauraci, ale většinou ho prodávají jako street food: plátky pečeně jsou servírovány jako panino sendvič.

Shawarma

Blízkovýchodní street food je, stejně jako gyros nebo kebab, připravován na vertikálním rotačním grilu. Běžně se takto připravuje telecí, hovězí, krůtí nebo jehněčí maso, které je postupně odkrajováno a zbytek masa zůstává na grilu. Podáváno bývá na talíři společně se salátem tabbouleh nebo s domácím chlebem taboon, ale stejně tak se prodává jako sendvič nebo wrap: ideální street food!

Zapiekanka

Polským street pokrmem je takzvaná zapiekanka, polovina dlouhé bagety posypaná žampióny, sýrem a dalšími ingrediencemi: masem nebo zeleninou. Celá se navíc zapeče a podává se ještě horká politá kečupem. Klasická verze je ta, která obsahuje pouze houby a sýr, ale existují i kombinace jako “řecká zapiekanka” s olivami a sýrem feta. Jde vlastně o takovou podlouhlou verzi pizzy!

Připravila Tereza Pánková, www.tastytalkings.com

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Recepty

Pečená špagetová dýně se smetanovým špenátem a dvěma druhy sýrů

Předkrmy a chuťovky

Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem

Zavařeniny

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou


Přečtěte si také

Recepty

Pečená špagetová dýně se smetanovým špenátem a dvěma druhy sýrů

Soutěžící

Jakub Biolek

Předkrmy a chuťovky

Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

Novinky

Famózní recepty s podzimními liškami, které patří na stůl milovníka hub

Prostřeno!

Prostřeno: Piškotová pomáda

Prostřeno!

Prostřeno: Vepřové výpečky, špenát a domácí bramborový knedlík

Prostřeno!

Prostřeno: Hovězí vývar s domácími nudlemi a knedlíčky

Prostřeno!

Prostřeno: Chuťovky

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Zavařeniny

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Švihlíková: Sto tisíc Filipínců a půlka Afriky Česko nespasí. Model levné práce tvrdě narazil Zelení šílenci, varoval Babiš Slováky před hnutím Šimečky. Jde přitom o spojence ANO Hrubý domácí produkt meziročně klesl. Výsledky jsou horší, než statistici očekávali

prima-zeny

Jiří Strach poznal manželku při natáčení Anděla Páně. Byla zadaná a vlastnila penzion Proslavil se jako Brumbál, měl ale zazářit i jako James Bond. Gambon zemřel ve věku 82 let Dojatí rodiče Martínka poděkovali Nikol Leitgeb. Ve sbírce se vybralo téměř 150 milionů

prima-zoom

Vědci zmapovali ztracený kontinent Vraždil příbuzné a terorizoval Anglii. Mrtvolu vladaře našli zakopanou pod parkovištěm Obávanému dělu USA se říkalo mlýnek na maso. Podívejte se na palbu 2 200 ran za minutu

prima-fresh

Pečená špagetová dýně se smetanovým špenátem a dvěma druhy sýrů Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem Famózní recepty s podzimními liškami, které patří na stůl milovníka hub

prima-cool

Kazma ukázal výherní kód Harry, Ron a Hermiona dojemně reagují na smrt Brumbála aneb slavní herci se loučí s legendou V sobotu ve 20.15 dorazí Nesnesitelná tíha obrovského talentu

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? V případě Elona Muska nepadlo jablko daleko od stromu, děda Joshua věřil ve spiknutí a svět řízený technologiemi Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá

lajk

Zrzek to rozjede na tři minuty. Agáta Hanychová zaútočila na rodinu Simony Krainové LGBT farářka Martina Viktorie Kopecká o miminku: Pořád se mě ptali, kdy budu mít dítě Radostná zpráva! Youtuber Jirka Král oslavil narození dvojčat. S krásnou partnerkou už mají velkou rodinu

prima-living

Vřesy a vřesovce: Jak rozeznat rostliny s podobným jménem, květem i nároky na pěstování Udělejte si výlet do Třebíče a navštivte větrný mlýn, vodojem a vyhlídkovou věž Dům z filmu Ďábel nosí Pradu se prodal. Nádherná nemovitost má vlastní knihovnu i hřiště

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.