Uschovat léto do sklenice a nechat přírodu pracovat – fermentace podle šéfkuchaře Davida Rejhona
Zdroj: iStock
Uschovat léto do sklenice a nechat přírodu pracovat – fermentace podle šéfkuchaře Davida Rejhona
Zdroj:
iStock
V kuchyni restaurace The Artisan se na věci nespěchá. Co má uzrát, uzraje. Co má prokvasit, prokvasí. Fermentace a zavařování tu nejsou jen způsobem uchování potravin, ale také cestou, jak si uchovat to nejlepší z přírody, zpracovat suroviny do posledního stonku a dát jim nový život.
„Fermentování je jednoduché, zdravé a překvapivě zábavné,“ říká šéfkuchař David Rejhon. „Podporuje střevní mikroflóru, zlepšuje stravitelnost a zachovává důležité živiny. Navíc pomáhá zpracovat přebytky, které by jinak skončily v koši.“ Na začátek stačí jen pár základních věcí: sklenice, víčka, sůl a váha. K tomu trochu trpělivosti a důraz na čistotu. „Doporučuju začít třeba s ředkvičkami, bílým zelím nebo stonky květáku. A hlavně si hlídat hygienu. Čisté náčiní je základ.“
Další recepty, tipy a návody najdete v této kolekci:
Jednoduchý způsob, jak s domácí fermentací začít, je například mléčné kvašení. Probíhá přirozeně jen za pomoci soli. Další možností, jak pustit přírodu do kuchyně, je fermentace pomocí tibi krystalů – tedy vodního kefíru, ze kterého si můžete vyrobit skvělou jemně perlivou domácí limonádu. Oba postupy jsou nenáročné a zvládne je i úplný začátečník.
V The Artisan aktuálně fermentují sezónní suroviny, jako je košťál květáku, zelené jahody, svatojánské ořechy, rebarbora nebo klasické okurky naložené se syrovátkou. Výsledkem je nejen výrazná chuť, ale i efektivní využití surovin. Pokud vás fermentace láká, ale nevíte, kde začít, můžete vyzkoušet jeden z jednoduchých receptů, které používají i v kuchyni The Artisan.
David Rejhon z The Artisan
Zdroj: The Artisan
David Rejhon z The Artisan
Zdroj:
The Artisan
Domácí fermentovaná limonáda z tibi krystalů
Suroviny na 1 litr:
-
100 g tibi krystalů (vodního kefíru)
-
45 g třtinového cukru
-
1 litr převařené, vychladlé vody
-
jádřinec a slupky z jednoho jablka
-
1 sušený fík nebo pár rozinek jako startér
Domácí fermentovaná limonáda z tibi krystalů
Zdroj: iStock
Domácí fermentovaná limonáda z tibi krystalů
Zdroj:
iStock
Postup: Rozpusťte cukr v převařené a zchladlé vodě, přidejte tibi krystaly, kousek jablka a sušený fík. Směs přelijte do čisté skleněné nádoby, lehce uzavřete víčkem nebo přikryjte plátýnkem a nechte fermentovat při pokojové teplotě (20–25 °C) po dobu 24 až 48 hodin. Hotový nápoj sceďte, dobře vychlaďte a podávejte jemně perlivý. Tibi krystaly lze po propláchnutí znovu použít pro další várku.
Další tipy k tibi krystalům tu jsou pro vás!
Fermentovaný košťál květáku (mléčné kvašení)
Suroviny na 1 kg zeleniny:
-
1 kg květákového stonku
-
20–25 g soli
-
převařená a vychladlá voda (dle potřeby)
Fermentovaný košťál květáku (mléčné kvašení)
Zdroj: iStock
Fermentovaný košťál květáku (mléčné kvašení)
Zdroj:
iStock
Postup: Květákové stonky nakrájejte na menší kousky a promíchejte je se solí. Rukama je důkladně promněte, aby se sůl rovnoměrně vstřebala do zeleniny. Poté vše přendejte do čisté sklenice a pevně upěchujte. Dbejte na to, aby byla zelenina zcela ponořená v tekutině. Pokud se nevytvoří dostatek vlastní šťávy, přilijte slaný nálev. Ideální poměr je 2 % soli (20 g) na litr převařené a vychladlé vody. Vyšší koncentrace, například od 3 % výš, už dodá zelenině výrazně slanější chuť. Sklenici uzavřete nebo zakryjte tak, aby se k obsahu nedostal vzduch. Dobře poslouží třeba zmuchlaná potravinářská fólie, kterou obsah zatížíte. Uchovávejte při pokojové teplotě mezi 18 a 23 °C. Po 4 až 5 dnech můžete začít ochutnávat. Doba kvašení závisí na teplotě i čerstvosti zeleniny. Hotový kvašený květák uchovávejte v lednici.
Zdroj: The Artisan
Pokud chcete ještě chvíli zůstat u klasického nakládání, máme pro vás skvělý videorecept na nakládanou červenou cibuli. Na grilovačku perfektní!
Kompletní recept najdete ZDE: Nakládaná červená cibule